Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a finalizat implementarea proiectului „ACCESS2020 – Centru Suport pentru elaborarea și implementarea proiectelor de cercetare-dezvoltare cu finanțare internațională în domeniul tehnologiilor noi și emergente”, cod SMIS 107417
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, în calitate de Beneficiar, anunță finalizarea proiectului „ACCESS2020 – Centru Suport pentru elaborarea și implementarea proiectelor de cercetare-dezvoltare cu finanțare internațională în domeniul tehnologiilor noi și emergente”, cod SMIS 107417, încheiat cu Ministerul Educației și Cercetării, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, cu o valoare totală de 3.024.312,74 lei.
Prin acest proiect, a fost constituit Centrul Suport pentru elaborarea și implementarea proiectelor de CDI cu finanțare internațională în domeniul tehnologiilor emergente ACCESS2020 având ca misiune acordarea de sprijin profeionist pentru creșterea ratei de succes și a gradului de participare la inițiativele sau programele europene și internaționale.
Beneficiar: Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
Data de începere proiect: 30.04.2020
Data de finalizare a proiectului: 29.07.2023
Valoarea totală a proiectului: 3.024.312.74 lei
Valoarea contribuției cofinanțării UE: 2.549.840,83 lei
Obiective
Obiectivul general al proiectului ACCESS2020 a vizat creșterea gradului de participare și a ratei de succes a organizațiilor de cercetare și a întreprinderilor din Regiunea Nord-Est la inițiativele sau programele europene (în particular Orizont2020) ori internaționale, prin crearea unui Centru Suport pentru Proiecte de Cercetare-Dezvoltare Internaționale în Domeniul Tehnologiilor Noi și Emergente în cadrul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași.
OS1 Creșterea gradului de participare a organizațiilor de cercetare și a întreprinderilor din regiunea Nord-Est la inițiativele sau programele europene, prin crearea unui mecanism de suport pentru identificarea temelor de cercetare de interes în domeniul tehnologiilor noi și emergente, creșterea gradului de informare legat de apelurile de proiecte și identificarea partenerilor care prezintă competențele și interesele necesare formării de consorții.
OS2 Creșterea ratei de succes a propunerilor de proiecte internaționale câștigate de consorții care includ organizații de cercetare și a întreprinderilor din regiunea Nord-Est, prin formarea unei echipe de suport pentru pregătirea aplicațiilor de proiecte CDI internaționale și pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate.
OS3 Creșterea gradului de accesare a programelor internaționale pentru IMM-urile inovatoare din regiunea de Nord-Est care au interesul și capacitatea de a intra pe lanțurile de valoare adăugată europene și mondiale, prin crearea unui parteneriat cu organismele regionale relevante, cu scopul de a oferi suport potențialilor participanți la H2020 sau la alte programe internaționale dedicate.
OS4 Creșterea capacității instituționale a Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi (TUIASI) de a câștiga și derula proiecte CDI internaționale în Domeniul Tehnologiilor Noi și Emergente, ameliorarea vizibilității și îmbunătățirea cooperării atât la nivel regional cu organizații CDI, întreprinderi și IMM-uri inovative, cât și la nivel internațional, datorită statutului de instituție gazdă a Centrului Suport ACCESS2020
Rezultatele obținute în urma implementării proiectului sunt:
- Implementarea cu succes a Centrului Suport ACCESS2020 și asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru funcționarea sa.
- Depunerea unui număr minim de 20 propuneri de proiecte internaționale CDI.
- Obținerea finanțării și asigurarea implementării pentru un număr minim de 4 proiecte internaționale CDI depuse de consorții care includ organizații de cercetare și întreprinderi din regiunea Nord-Est.
- Sprijinirea unui număr de minim 10 IMM-uri inovatoare din regiunea Nord-Est pentru participarea la propuneri de proiecte internaționale CDI în cadrul competițiilor deschise pe durata proiectului.
Proiectul ACCESS2020 a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
Pentru mai multe detalii despre proiect:
Director proiect – Conf. dr. ing. Lucanu Nicolae
email: suport-proiecte@tuiasi.ro
Tel/Fax : +40 232 702 648
adresa: Iași, Bulevardul Prof. Dimitrie Mangeron nr. 67, imobil T – clădirea Rectorat, parter, Registratura
29 iunie 2023 I Apel proiecte: LIFE Clean Energy Transition Call 2023
LIFE Clean Energy Transition Call 2023 a lansat 13 apeluri de finanțare (99 mil EUR) care acoperă aspecte importante ale promovării tranziției către o energie curată în Europa în toate domeniile vieții, precum:
- Implicarea și responsabilizarea cetățenilor în tranziția către o energie curată;
- Sprijinirea decarbonizării clădirilor, inclusiv încălzirea și răcirea;
- Facilitarea proiectelor de investiții la nivel local și regional;
- Creșterea competențelor și capacității industriei și a sectorului de servicii;
- Construirea unui cadru de politică națională, regională și locală care să sprijine tranziția către o energie curată;
- Atragerea finanțărilor private pentru energie durabilă.
LIFE Clean Energy Transition Call 2023 va sprijini toate proiectele selectate în cadrul apelului lansat în acest an cu 95% din costurile totale eligibile ale proiectului, reprezentând o oportunitate extraordinară pentru potentialii beneficiari din Regiunea Nord-Est de a-și suplimenta fondurile prin finanțarea unor proiecte cu tematici similare “Priorității 3. Nord-Est – o regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul” din cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027.
26 iunie 2023 I Networking Cluster 6 – Alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu
Acest eveniment de networking, organizat de NCP@UEFISCDI în data de 6 iulie 2023, ora 9:00, facilitează creșterea vizibilității organizațiilor din România cu profil relevant pentru Clusterul 6, dar și conectarea cu alte organizații cu profil similar / complementar din România, în contextul participării cu proiecte de cercetare-inovare în Horizon Europe.
Sesiunea va avea loc online și este dedicată tuturor organizațiilor din România (universități, institute, companii, IMM-uri, ONG-uri, autorități și agenții publice) cu activități în ariile tematice ale Clusterului 6 – Alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu.
- Fiecare organizație își poate prezenta sintetic profilul, expertiza și realizările într-un domeniu specific, relevant pentru Clusterul 6 (Template prezentare PPT atasat), inclusiv proiecte Horizon Europe / Horizon 2020 finanțate.
- Slide-urile PowerPoint vor fi realizate în limba engleză, conform model atașat, iar prezentarea va fi susținută în limba română.
- Timpul alocat fiecărei prezentări este de 5-7 min.
Înregistrare eveniment NCP@UEFISCDI – Networking Cluster 6:
Link-ul de înregistrare pentru eveniment va fi deschis până pe data de 4 iulie 2023. Link-ul Zoom și detaliile de conectare la eveniment vor fi trimise prin email cu o zi înainte de eveniment.
15 iunie 2023 I Podcast-ul‚ Informație & Cunoaștere’ by ADR Nord-Est
Vrei să știi ce se întâmplă cu proiectele din orașul tău? …sigur, legendele urbane au farmecul lor, dar lucrurile care contează cu adevărat sunt informațiile precise și oneste care să vă stimuleze gândirea critică. Este important să cunoaștem lucrurile în profunzime, pentru că abia atunci adaugi substanță opiniei și filozofiei tale și poți realmente beneficia și, totodată, contribui la realizarea binelui comunității regionale. Vă invităm să ascultați primul episod în care discutăm despre unul dintre subiectele cheie ale acestei perioade, și anume: Exercițiul Financiar 2014-2020: Proiecte finalizate, etapizate, nefinalizate și nefuncționale. La 31 decembrie 2023 se încheie perioada N+3 din exercițiul financiar 2014-2020. Practic, atunci, proiectele finanțate în această perioadă financiară trebuie să aibă un statut foarte clar. OUG 36/2023 reglementează întocmai statutul acestor proiecte, iar detaliile vă sunt prezentate în episodul #1 al podcast-ului lunar, găzduit de Vasile Asandei – Director General ADR Nord-Est, împreună cu invitatul său Cristian Zamă – Director Direcția Organism Intermediar Program Operațional Regional 2014-2020.
01 iunie 2023 I The Horizon Europe Strategic Plan 2025-2027
Analiza Planului Strategic Orizont Europa 2025-2027 publicată astăzi oferă o bază solidă de dovezi pentru a sprijini dezvoltarea următorului Plan Strategic Orizont Europa, astfel cum este stabilit în temeiul juridic.
Analiza este rezultatul unui proces de co-creare între serviciile interne ale Comisiei Europene și statele membre ale UE. Acesta va servi drept bază analitică comună pentru dezvoltarea următorului plan strategic Orizont Europa și ca sprijin pentru pregătirea Comisiei pentru ultimii doi ani ai Programului-cadru de cercetare și inovare (C&I) (2025-2027).
Analiza verifică dacă orientarea și activitățile incluse în noul Plan strategic ar trebui să reflecte cele mai importante evoluții recente din UE și politica globală, în special cele care au impact asupra provocărilor și oportunităților viitoare pentru cercetare și inovare. Acest document analizează, de asemenea, starea actuală a cercetării și inovației în UE și evaluează ce schimbări ar fi necesare în lumina primului Plan Strategic Orizont Europa 2021-2024.
Analiza urmărește evoluțiile relevante pentru prioritățile politicii UE și oferă exemple ale rolului pe care C&I îl joacă în abordarea acestora. Acesta încorporează o previziune personalizată, precum și o analiză de ultimă generație, cum ar fi rezultatul performanței în știință, cercetare și inovare (SRIP) din raportul UE 2022. Mai mult, o secțiune despre cererea societății pentru cercetare și inovare se bazează pe contribuțiile colectate de la un eveniment dedicat de implicare a cetățenilor, organizat la 1 decembrie 2022 și pe rezultatele recent publicate ale consultării publice. În cele din urmă, analiza oferă o imagine de ansamblu asupra activităților curente de cercetare și inovare și identifică lacune în eforturile existente, utilizând date privind implementarea Orizont Europa.
Analiza arată că C&I se află în fruntea pregătirii, rezilienței, securității și răspunsului la criză a UE, deoarece activitățile de C&I au o capacitate specifică de a oferi soluții inovatoare durabile la provocările societale, economice și de mediu cu care se confruntă Europa și lumea. Un alt mesaj cheie al analizei este că UE rămâne o putere științifică și și-a îmbunătățit performanța generală în materie de inovare în ultimii șapte ani, chiar dacă este în urmă Chinei și SUA în ceea ce privește excelența științifică (adică cota mondială de top 1% publicațiile științifice cele mai citate) și a cheltuielilor de cercetare și dezvoltare ca procent din PIB. Analiza mai arată că UE rămâne în urma Chinei și SUA în ceea ce privește tranziția digitală, dar se numără printre liderii mondiali ai tranziției ecologice. În cele din urmă, analiza arată că sunt necesare investiții semnificative în cercetare și inovare pentru a realiza Pactul verde european și pentru a păstra autonomia strategică deschisă a UE.
Fiind cel mai mare program european de cercetare și inovare, Orizont Europa are potențialul de a impulsiona investițiile publice și private către aceste provocări, prin finanțarea cercetării și inovației excelente și de impact.
26 mai 2023 I Apel proiecte: Al 4-lea apel de propuneri Digital Europe
Programul Europa Digitală este un program de finanțare axat pe aducerea tehnologiei digitale mai aproape de întreprinderi, cetățeni și administrații publice. Acesta își propune să construiască capacitățile digitale strategice ale UE și să faciliteze implementarea pe scară largă a tehnologiilor digitale.
Al patrulea apel de propuneri din cadrul acestui program s-a lansat în mod oficial pe 11 mai 2023, cu un buget total de 48,2 milioane EUR. Termenul limită pentru a depune propunerile de proiecte în cadrul acestui apel este 26 septembrie 2023, ora 17:00 CET. Puteți afla mai multe detalii AICI:
17 mai 2023 I Eveniment ”Succes la Orizont! MSCA”
În data de 15 Iunie 2023, între orele 10.00 și 12.00, va avea loc sesiunea online de recunoaștere a succesului obținut de România în programul Acţiunile Marie Skłodowska-Curie din Orizont Europa, ”Succes la Orizont! MSCA” instrumentele Doctoral Networks (DN) și Postdoctoral Fellowships (PF), cu participarea reprezentanților Comisiei Europene.
Evenimentul, organizat de Unitatea NCP@UEFISCDI, va oferi prilejul prezentării experienței beneficiarilor români de granturi Doctoral Networks (DN) și Postdoctoral Fellowships (PF), care să conducă la stimularea cercetătorilor români să aplice la apelurile MSCA DN & PF 2023.
În cadrul acestei sesiuni vor fi abordate următoarele aspecte:
- Prezentări și informare instrumente MSCA Doctoral Networks și Postdoctoral Fellowships (reprezentanți EC)
- Construirea ideii de proiect și barierele/dificultățile întâmpinate în elaborarea propunerilor de proiecte DN și PF (directori de proiecte)
- Q&A asupra instrumentelor MSCA DN și PF (reprezentanți EC și organizații din România)
Detalii și înregistrare AICI.
24 aprilie 2023 I Al doilea apel ADMA TranS4MErs
Proiectul INNOSUP-08 ADMA TranS4MErs a lansat cel de-al doilea apel pentru a ajuta IMM-urile europene în procesul de transformare digitală, oferind o abordare cuprinzătoare și dinamică și permițând companiilor europene din întreaga UE să-și valorifice întregul potențial.
Apelul este deschis în perioada 3 aprilie 2023 – 17 ianuarie 2024 și își propune să ajute întreprinderile mici și mijlocii din Uniunea Europeană să implementeze soluții inovatoare și avansate de fabricație. Un număr de 800 de IMM-uri vor fi selectate și vor primi finanțare.
Voucherele sunt acordate în funcție de țară, pe criteriul primul venit primul servit, selecția începând în luna iunie 2023. Pentru a afla mai multe despre criteriile de eligibilitate, disponibilitatea cupoanelor pe țară și procesul de aplicare, vizitați site-ul web al ADMA TranS4MErs, https://trans4mers.eu/.
Înscrierile trebuie depuse pe portalul F6S.
Puteți afla toate detaliile despre acest apel AICI.
10 aprilie 2023 I Sesiune de informare NCP@UEFISCDI: Twinning, Excellence Hubs, Dissemination, ERA Chairs și ERA Talents
Pe data de 11 mai 2023, NCP@UEFISCDI organizează o sesiune în format fizic/hibrid la București de prezentare și informare asupra instrumentelor Twinning, Excellence Hubs, Dissemination, ERA Chairs și ERA Talents, cu participarea reprezentanților Comisiei Europene.
În funcție de interesul dumneavoastră, sesiunea de prezentare/informare susținută de aceștia poate fi urmată de discuții mai detaliate ale acestora direct cu dumneavoastră asupra acestor instrumente, eventual sub forma unei mese rotunde sau mini-sesiuni per instrument.
Pentru înregistrare la evenimentul Widening 2023 (11 mai 2023, începând cu 9.30, ora Bucureștiului), vă rugăm să completați formularul de înregistrare până pe 28 aprilie 2023, la următoarea adresă.
04 aprilie 2023 I Info Day Circular Bio-based Europe Joint Undertaking
În data de 20 aprilie a.c., între orele 9.00 și 17.00 CET, va avea loc evenimentul CBE JU Info Day 2023, de informare asupra apelului de proiecte Circular Bio-based Europe Joint Undertaking 2023.
Evenimentul este un prilej de a obține informații despre viitorul apel CBE JU 2023 și de a înțelege mai bine:
- Depunerea și evaluarea propunerilor
- Regulile și condițiile de gestionare a apelurilor
- Cum să scrieți o propunere bună CBE JU.
Oportunitățile de networking vă vor permite să interacționați cu alți membri ai comunității CBE JU. Pentru mai multe informații privind agenda evenimentului și pentru înregistrare, accesați site-ul evenimentului.
03 aprilie 2023 I Săptămâna Europeană a Valorificării Cunoștințelor
Cele trei zile tematice ale Săptămânii se vor concentra pe valorificarea cunoștințelor despre durabilitate, gestionarea activelor intelectuale și cooperarea industrie-mediu academic. Evenimentul este inspirat de Anul european al competențelor, și va oferi formare practică pentru cercetători, tineri inovatori și oricine este interest și cursuri online în domeniul managementului activelor intelectuale.
Consultați agenda evenimentului AICI.
Vă puteți înregistra pentru participare pe site-ul evenimentului.
22 martie 2023 I WORKSHOP: Oportunități de publicare. Cum să îți crești șansele de publicare ?
Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Compania E-nformation SRL – reprezentant al editurilor ştiinţifice care produc baze de date pentru documentare, vă invită să participaţi la workshop-ul cu tema cu tema „Oportunități de publicare. Cum să îți crești șansele de publicare ?”.
Detalii eveniment
Data: 29 martie 2023
Interval orar desfășurare eveniment: 13:00 – 14:00
Locație: Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Amfiteatrul T3 Rectorat-Parter, Str. Prof. dr. docent Dimitrie Mangeron, nr. 67
Speaker: Rareș Vasilică, Trainer E-nformation SRL
Agenda
1. Oportunități de publicare cu o editură internațională de prestigiu (ebooks)
● Creșterea vizibilității cercetării prin publicarea cu o editură internațională de prestigiu.
● Cele mai bune practici în publicare cu editura Springer.
● Cele mai bune practici în publicare cu editura CEEOL Press.
● Cele mai bune practici în publicare cu editura DeGruyter
● Avantajele publicării în regim Open Access (OA).
● Informații despre procesul editorial.
2. Creșterea șanselor de publicare în jurnale de prestigiu – MasterClass Enformation
● Unde mi s-ar potrivi să public? Cum pot identifica jurnalul adecvat pentru profilul meu?
● Structura de bază a unui articol științific.
● Sfaturi de bună practică în publicare pentru doctoranzi și cadre didactice.
● Informații practice despre procesul de peer-review.
● Promovarea cercetării și a brandului profesional.
● Ce înseamnă metricii de cercetare?
3. Prezentarea platformelor de susținere a publicării academice de top
● Integrity with Turnitin – Platforma de verificare a similitudinii.
● Enago în colaborare cu Enformation.
Acest workshop este gratuit și se adresează tuturor utilizatorilor Enformation (cadre didactice, cercetători, studenți, doctoranzi, masteranzi, bibliotecari etc.). Un certificat de participare va fi eliberat pentru fiecare participant.
Persoanele interesate să participe se pot înregistra aici:
23 martie 2023 I CONFERINȚA DIGITAL INNOVATION ZONE
ADR NORD-EST ORGANIZEAZĂ CONFERINȚA DIGITAL INNOVATION ZONE
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de partener Digital Innovation Zone (DIZ), singurul Hub European de Inovare Digitala din Regiunea Nord-Est, te invită să participi la prima conferința DIZ, ce va avea loc la Centrul de evenimente AGORA din Iași.
Vino la conferință și…
> DESCOPERĂ cum poți crește nivelul de digitalizare a afacerii tale sau a organizației pe care o conduci!
> CONSTRUIEȘTE & CONECTEAZĂ-TE cu ecosistemul DIZ, accesând o comunitate de oameni profesioniști și entități similare ție!
> VIZITEAZĂ EXPO pentru a cunoaște și testa noi soluții și tehnologii pentru digitalizarea afacerii tale.
EDIH-DIZ (European Digital Innovation Hub – Digital Innovation Zone) este singurul Hub european de inovare digitală, din regiune, care te ajută să te digitalizezi, printr-un pachet complet adaptat nevoilor tale servicii și procese de digitalizare, surse de finanțare, suport specializat, informații educaționale.
EDIH-DIZ este o organizație NON PROFIT care susține procesul de transformare digitală a regiunii Nord-Est, în sinergie cu strategiile naționale și europene, prin frunizarea de servicii suport către IMM-urile și instituțiile publice regionale din sectoarele de producție și sănătate:
• Acces la ecosistemul de inovare unde vei avea acces și vei putea participa la evenimentele de matchmaking, vei face parte din echipa promotoare a digitalizării regiunii de Nord-Est a României și vei avea vizibilitate sporită la nivel regional, național și chiar internațional;
• Testare înainte de investiție unde vei avea acces la expertiza specialiștilor și vei putea testa tehnologiile pe care dorești să le utilizezi în procesul de business, adica vei avea acces pentru testarea soluțiilor pilot în cadrul procesului de dezvoltare;
• Dezvoltarea de competențe digitale unde vei avea acces la instruire și sprijin în dezvoltarea competențelor digitale avansate;
• Acces la finanțare care îți permite să devi partener în proiecte cu finanțare europeană, națională sau regională.
13 martie 2023 I WEBMINAR NCP UEFISCDI
NCP UEFISCDI, EC RTD și EC REA organizează pe 16 martie 2023 (10.00 -12.30) un seminar online în vederea sprijinirii organizațiilor din România pentru participarea la apelurile pentru propuneri de proiecte în cadrul programului Horizon Europe ”Widening Participation and Strengthening the ERA”, destinația 1 ”Improved Access to Excellence”.
Reprezentanții EC RTD și EC REA vă vor furniza training și informații asupra următoarelor tipuri de acțiuni (instrumente de finanțare) WIDERA:
- Hop On Facility
- Teaming
- Pathways to Synergies
Accentul în cadrul acestui webinar este pus pe discuțiile directe cu reprezentanții Comisiei Europene asupra elementelor de interes pentru dumneavoastră în pregătirea/completarea propunerilor de proiecte, pentru fiecare dintre aceste trei apeluri asupra cărora se oferă training dedicat.
Agenda webinarului din 16 martie 2023 este următoarea:
10.00 – 10.15 – Introduction
10.15 – 10.45 – Hop on facility (EC RTD, EC REA)
10.45 – 11.00 – Q&A
11.00 – 11.30 – Teaming 1 and Teaming 2 (EC RTD, EC REA)
11.30 – 11.50 – Q&A
11.50 – 12.10 – Pathways to synergies (EC RTD)
12.10 – 12.30 – Q&A
Moderator: Daniela Dragomir, Punct Național de Contact Widening&ERA
Organizatori: NCP@UEFISCDI, EC RTD, EC REA
Webinarul se va desfășura în limba engleză.
Link-ul de înregistrare la eveniment.
22 februarie 2023I Calendarul fondurilor europene 2023: 534 de apeluri, în valoare de 40 miliarde de euro
Pentru a asigura posibilitatea pregătirii din timp a proiectelor și atingerea țintelor pentru absorbția fondurilor europene nerambursabile, MIPE a publicat calendarul tuturor apelurilor de proiecte pentru 2023. Anul acesta urmează să fie lansate, prin Politica de Coeziune și Planul Național de Redresare și Reziliență, 534 de apeluri de proiecte, în valoare de 40 miliarde de euro.
Printre obiectivele urmărite la nivel național în urma lansării apelurilor din Politica de Coeziune 2021-2027 se numără 632 km de drumuri noi sau reabilitate, 6.977 km conducte noi sau optimizate pentru rețeaua de apă și canalizare, 7 spitale județene noi sau reabilitate și săli noi de clasă pentru 128.000 de elevi.
PNRR aduce atât investiții în infrastructură, pentru digitalizarea spitalelor și eficiența energetică a clădirilor, cât și investiții pentru domeniul social, ce vizează sprijinirea persoanelor cu dizabilități, integrarea pe piața muncii a persoanelor din medii defavorizate și realizarea de centre pentru vârstnici.
În 2022, România a primit aprobarea Acordului de Parteneriat și a tuturor celor 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, care aduc României 46 de miliarde de euro. De asemenea, simultan, implementează Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul căruia sunt disponibile resurse în cuantum total de 29,2 miliarde, alocate pe cele 15 componente, transpuse prin mai multe reforme și investiții.
Programele prevăd alocări financiare aferente unor investiții de importanță strategică pentru România și, în acest context, procedurile de accesare a fondurilor trebuie să fie adaptate la nevoile reale ale beneficiarilor astfel încât să fie asigurat accesul facil și flexibil al acestora la fondurile externe nerambursabile. Pentru a preîntâmpina o astfel de situație, MIPE a lansat pe data de 15 februarie 2023 un calendar consolidat al apelurilor de proiecte în 2023, pentru programele cu finațare din fonduri europene, care să permită o corelare a diferitelor surse, atât din Politica de Coeziune 2021-2027, cât și din PNRR.
Pentru Politica de Coeziune 2021-2027 sunt disponibile finanțări în valoare totală de 46 miliarde de euro Euro, pentru cele 16 programe aprobate penru perioada de programare 2021-2027 (8 programe naționale și 8 programe regionale). În Politica de Coeziune 2021-2027 vom avea în 2023 un număr de 490 de apeluri de proiecte, în valoare de 36,4 miliarde de euro. În Planul Național de Redresare și Reziliență vor fi 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro. O prezentare a acestora, cu valori și obiective de investiții, este disponibilă AICI.
02 februarie 2023I Ghidul Next Generation
În ianuarie 2023, Asociația Europeană a Consultanților în Inovare (EAIC) a lansat cea de-a treia versiune a Ghidului “Next Generation EU” pentru a informa industria europeană despre modul în care aceste măsuri de stimulare sunt implementate în statele membre, precum și despre sinergiile existente între acestea. Ghidul își propune să disemineze informații sintetizate cu privire la fondurile Next Generation EU în ceea ce privește guvernanța, tipul de investiții și reformele. În această actualizare, cititorul va găsi:
- sinteză a planurilor naționale de redresare și reziliență în 24 de state membre europene;
- Exemple de proiecte din întreaga Europă care sunt finanțate prin aceste planuri;
- Informații privind apelurile deschise sau planificate la nivel național pentru punerea în aplicare a acestor planurilor.
Pentru mai multe informații, consultați pagina.
26 ianuarie 2023I Forumul orașelor 2023
A cincea ediție Cities Forum va avea loc la Torino, Italia, în perioada 16 – 17 martie 2023. Evenimentul reunește stakeholderi cheie din sectorul urban la nivel european, național, regional și local, care se angajează pentru un viitor verde și just al orașelor.
Cties Forum 2023 va oferi dezbateri la nivel înalt, sesiuni participative și ateliere interactive despre coeziune și redresare în orașe și totodată este o oportunitate unică de networking și de parteneriate noi pentru orașele din Regiunea de Nord-Est care doresc să investească într-un viitor sustenabil pentru cetățeni.
Forumul va pune în centrul atenției evoluțiile recente în cadrul politicilor și inițiativelor cheie care implică orașe, cum ar fi Agenda Urbană pentru UE, Misiunea UE pentru 100 de orașe neutre și inteligente din punct de vedere climatic și va explora modul în care Noul Bauhaus european poate fi utilizat pentru face diferența în dezvoltarea locală.
Agenda detaliată și înscrieri aici.
18 ianuarie 2023I European Cancer Imaging Initiative
Inițiativa europeană privind imagistica cancerului va debloca puterea imagisticii și a inteligenței artificiale în beneficiul pacienților cu cancer, al clinicienilor și al cercetătorilor.
Inițiativa europeană privind imagistica cancerului este unul dintre elementele emblematice ale Planului european de combatere a cancerului (EBCP). Unul dintre obiectivele Planului este de a valorifica la maximum potențialul datelor și tehnologiilor digitale precum Inteligența Artificială (AI) sau Calculul de înaltă performanță (HPC) pentru combaterea cancerului.
Piatra de temelie a inițiativei va fi o infrastructură europeană pentru datele privind imagistica cancerului, dezvoltată de proiectul EUCAIM finanțat în cadrul programului DIGITAL (cofinanțare 18 MIO UE). Proiectul începe cu 21 de site-uri clinice din 12 țări și își propune să aibă cel puțin 30 de furnizori de date distribuite din 15 țări până la sfârșitul proiectului. Proiectul va oferi un hub central care va lega inițiativele la nivel UE și naționale, rețelele de spitale, precum și depozitele de cercetare cu datele de imagini ale cancerului. Clinicienii, cercetătorii și inovatorii vor avea acces transfrontalier la o infrastructură interoperabilă, care păstrează confidențialitatea și securitatea informaţiilor pentru analiză și distribuire a datelor imagistice despre cancer. Pentru mai multe informații, consultați pagina.
06 ianuarie 2023I Programul anual de lucru CBE JU
The Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU) este un parteneriat de 2 miliarde EUR între Uniunea Europeană și Bio-based Industries Consortium (BIC) care finanțează proiecte care promovează industriile ecologice circulare competitive în Europa.
CBE JU operează în conformitate cu regulile Horizon Europe, programul de cercetare și inovare al UE, pentru perioada 2021-2031. Parteneriatul se bazează pe succesul predecesorului său, Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU), abordând în același timp provocările actuale cu care se confruntă industria.
Trecerea de la materii prime fosile și minerale neregenerabile la procese de producție circulare ecologice este esențială pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă, așa cum sunt stabilite în Pactul verde european. Industriile ecologice puternice, eficiente din punct de vedere al resurselor și competitive sunt factori importanți ai acestei schimbări. Prin producerea de produse și materiale regenerabile din deșeuri și biomasă într-un mod inovator, durabil și circular, acestea pot contribui în mod semnificativ la obiectivul de neutralitate climatică până în 2050, creând în același timp locuri de muncă verzi și creștere economică durabilă în regiunile Europei. Rolul Circular Bio-based Europe este de a reuni diverși actori din industriile ecologice, de la fermieri la oameni de știință, pentru a rezolva provocările tehnologice, de reglementare și de piață ale sectorului. Schema sa de finanțare public-privată stimulează inovația și implementarea pe piață și deschide calea pentru investiții viitoare. Pentru mai multe informații, consultați pagina.
28 decembrie 2022IApel proiecte EISMEA – Interregional Innovation Investments (I3 Instrument)
Pe data de 15 decembrie 2022 a fost lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului de finanțare pentru investiții interregionale în inovare (I3) – componenta 2b Consolidarea capacităților în regiunile mai puțin dezvoltate (LDR), cod apel: I3-2022-CAP2b. Pentru a informa potențialii solicitanți cu privire la acest apel de proiecte, Comisia Europenă organizează un eveniment on-line de tip INFODAY, pe data de 19.01.2023, la care vă puteți înregistra pentru participare, până pe data de 17 ianuarie 2023, AICI.
Obiectivul apelului este de a testa noi abordări pentru a crește capacitatea ecosistemelor regionale de inovare din regiunile mai puțin dezvoltate (LDR) de a participa la programul de investiții interregionale în inovare. Data limită de depunere a propunerilor de proiecte este 16 martie 2023, ora 17:00 CET. Pentru mai multe informații, consultați pagina apelului.
21 decembrie 2022 I Un nou apel de proiecte Interreg Europa 2021-2027
Cel de-al doilea apel de proiecte din cadrul programului Interreg Europa va fi deschis in perioada 15.03.2023 – 09.06.2023
Interreg Europe 2021-2027 este programul de cooperare interregională, cofinanțat de Uniunea Europeană, dedicat reducerii decalajelor privind nivelurile de dezvoltare, creștere și calitate a vieții în și între regiunile Europei.
Programul alocă un buget de 379 milioane Euro pentru a susține guvernele locale, regionale și naționale din 29 de țări – UE27, Norvegia și Elveția să dezvolte și să ofere politici mai bune prin împărtășirea soluțiilor și schimbul de bune practici în domeniul dezvoltării regionale.
Aplicanții eligibili sunt: autorități publice, organisme de drept public (organisme de drept public), organisme private non-profit.
Documentele din pachetul de aplicații, inclusiv termenii de referință și modelul de formular pentru cererea de finanțare, vor fi disponibile pentru descărcare pe pagina apelului:
16 decembrie 2022I HORIZON – Apeluri deschise în programele de lucru 2021-2022 & 2023-2024
În cadrul programelor de lucru 2021-2022 sunt în prezent deschise 133 de apeluri, lansate în perioada septembrie-noiembrie 2022, cu termen de depunere ianuarie – martie 2023:
- ERC – 3 apeluri , Link Funding&Tenders
- MSCA – 2 apeluri, Link Funding&Tenders
- Research Infrastructures – 18 apeluri, Link Funding&Tenders
- Cluster 4 – Digital, Industry, Space – 83 apeluri, Link Funding&Tenders
- Cluster 5 – Climate, Energy, Mobility – 15 apeluri, Link Funding&Tenders
- Strengthening ERA – 12 apeluri, Link Funding&Tenders
În cadrul programelor de lucru 2023-2024 au fost lansate în luna decembrie 95 de noi apeluri (CL1, CL2, CL5), cu termen limită de depunere în perioada martie-aprilie 2023
- Cluster 1 – Health – 5 apeluri, Link Funding&Tenders
- Cluster 2 – Culture, creativity and inclusive society – 26 apeluri, Link Funding&Tenders
- Cluster 5 – Climate, Energy, Mobility – 64 apeluri noi, Link Funding&Tenders
30 noiembrie 2022I Schimburile de personal Marie Skłodowska-Curie Actions
MSCA finanțează schimburi internaționale și intersectoriale pe termen scurt pentru angajații implicați în activitățile de cercetare și inovare. Scopul este de a dezvolta proiecte durabile de colaborare între diferite organizații din sectoarele academic și non-academic (în special IMM-uri), cu sediul în Europa și nu numai. Personalul selectat beneficiază de noi cunoștințe, abilități și perspective de dezvoltare a carierei, în timp ce organizațiile participante își măresc capacitățile de cercetare și inovare.
Schimburile de personal sunt deschise consorțiilor internaționale de universități, instituții de cercetare, întreprinderi, IMM-uri și alte organizații non-academice. Consorțiul trebuie să includă cel puțin trei organizații din trei țări diferite, dintre care două trebuie să fie situate într-un alt stat membru al UE sau într-o țară asociată Orizont Europa.
Grantul finanțează mobilitatea membrilor personalului detașat pentru o perioadă de una până la douăsprezece luni. Personalul implicat trebuie să revină după detașare în organizația din care a făcut parte la momentul inițerii schimbului, pentru a-și transmite cunoștințele.
Propunerile de proiecte se depun până pe data de 8 martie 2023!
Detalii: AICI
29 noiembrie 2022 I Digital Europe Programme (DIGITAL) – Apel pentru proiecte privind crearea de competențe digitale
Advanced Digital Skills (DIGITAL-2022-SKILLS-03)
Apelul vizează organizarea mai multor cursuri interdisciplinare care pot dota profesioniștii cu abilități digitale avansate relevante și pot spori diversitatea în rândul studenților și a viitorilor experți digitali (abilități de analiză a datelor pentru profesioniștii din diferite sectoare).
Acțiunea va sprijini cooperarea dintre instituțiile de învățământ superior și sectorul privat, împreună cu centrele de cercetare și excelență în domeniul tehnologiilor digitale.
Apelurile din primii doi ani vor aborda următoarele subiecte: Internet of Things (IoT), AI, Blockchain, Cybersecurity, HPC, Quantum și cursuri interdisciplinare, inclusiv cursuri care vizează aplicații pentru agricultură sau securitate cibernetică și drept.
Valoarea maximă per grant:10.000.000 Euro per proiect, pentru o durată de 12-48 luni;
Consortiul: cel putin 6 parteneri (cel putin 3 universitati, 2 IMM-uri, 1 centru de cercetare sau excelență într-o tehnologie cheie emergentă).
Propunerile de proiecte se depun până pe data de 24 ianuarie 2023!
Detalii: AICI
18 noiembrie 2022 I Eveniment de informare on-line – EU FINANCE DAYS 2022
Pe data de 23 noiembrie 2022, începând cu ora 09:00 EET va avea loc evenimentul online EU FINANCE DAYS,
organizat de ADR Vest, în cadrul căruia vor fi prezentate noile linii de finanțare ale Comisiei Europene.
Cu această ocazie, veți afla detalii despre tipurile de finanțări europene pentru inovare (granturi, equity și blended),precum și servicii suport pentru accesarea acestor finanțări disponibile pentru IMM-uri și veți avea posibilitatea să interacționați cu ceilalți participanți și experții prezenți la eveniment. Participarea este gratuită, fiind necesară înregistrarea în platformă.
Mai multe informații despre program se regăsesc AICI.
16 noiembrie 2022 I Innovation Capacity Building for Higher Education
Institutul European de Inovare și Tehnologie a anunțat marți, 8 noiembrie 2022 lansarea celui de-al treilea apel în cadrul Inițiativei EIT HEI (Innovation Capacity Building for Higher Education).
Scopul acestei inițiative este de a consolida competitivitatea Europei prin întărirea capacității de inovare și antreprenoriale a instituțiilor de învățământ superior și abilitarea acestora de a deveni actori-cheie în ecosistemele de inovare.
Printre organizațiile eligibile pentru a participa la cererile de propuneri se numără:
- Instituții de învățământ superior;
- Întreprinderi publice sau private, mici, mijlocii sau mari;
- Institute de cercetare;
- Organisme publice la nivel local, regional sau național;
- Organizații intermediare sau asociații care reprezintă instituții de
- învățământ superior.
Proiectele se pot axa pe mai multe teme, printre care:
- Promovarea angajamentului și a schimbării instituționale;
- Consolidarea parteneriatelor;
- Contribuția la dezvoltarea inovațiilor și a întreprinderilor;
- Îmbunătățirea calității educației antreprenoriale;
- Crearea și diseminarea cunoștințelor.
În această ordine de idei, vor avea loc o serie de seminarii web de informare pentru a oferi mai multe detalii și pentru a răspunde la întrebările solicitanților. Webinarele vor avea loc astfel:
Sesiunea 1 – 17 noiembrie 2022; 11:00-12:15 CET;
Sesiunea 2 – 5 decembrie 2022, 15:00-16:30 CET;
Sesiunea 3 – 10 ianuarie 2023, 15:00-16:00 CET;
Sesiunea 4 – 7 februarie 2023, 11:00-12:00 CET.
Pentru mai multe informații accesați următorul link.
02 septembrie 2022 I Eveniment de informare on-line HORIZON – European Research Council
În data de 16 Septembrie 2022, în intervalul 10.00 – 11.30, Unitatea NCP@UEFISCDI organizează o sesiune online de informare și training dedicată granturilor ERC de Sinergie – ERC Synergy Grants. Scopul acestei sesiuni este de a oferi comunității științifice din România informații detaliate și practice despre granturile ERC de Sinergie, despre procesul de elaborare, depunere și implicit evaluare, pentru a ști cum să se abordeze cu mai multe șanse de succes o propunere de proiect la un astfel de tip de grant ERC.
Apelul ERC Synergy a fost deschis în 13 iulie 2022 și are deadline 8 noiembrie 2022.
Detalii și înregistrare AICI.
29 august 2022 EU Mission: A Soil Deal for Europe
Vă reamintim că noile apeluri HORIZON-MISS-2022, lansate pe 12 mai, sunt deschise până pe 27 septembrie!
Misiunea O înțelegere privind solul pentru Europa susține tranziția către soluri sănătoase până în 2030, prin finanțarea unui program ambițios de cercetare și inovare cu o puternică componentă de științe sociale, în scopul dezvoltării unui cadru armonizat pentru monitorizarea solului în Europa și creșterii gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța vitală a acestuia, sprijinind crearea unei rețele eficiente de 100 de laboratoare vii pentru îmbunătățirea cunoștințelor despre sol, precum și pentru testarea și validarea de noi soluții pentru reducerea degradării solurilor și refacerea acestora.
Apelurile HORIZON-MISS-2022 deschise până pe 27 septembrie 2022 pot fi accesate AICI.
29 august 2022I A 9-a ediție a EIT Digital Challenge
A fost lansată cea de-a 9-a ediție a EIT Digital Challenge, cea mai importantă competiție paneuropeană pentru scaleup-uri digitale, dedicată identificării celor mai buni antreprenori europeni de deep tech, cărora li se va acorda suport pentru internaționalizare.
EIT caută companii europene deep tech cu o creștere rapidă, cu o ofertă de produse diferențiată, care să folosească tehnologii digitale sofisticate, greu de reprodus. De la lansarea sa în anul 2014, competiția a atras mii de aplicații din peste 33 de țări europene. Multe dintre scaleup-urile câștigătoare au reușit să devină companii de succes la nivel mondial.
Cele mai bune 20 de companii înscrise în competiție vor fi invitate la un eveniment exclusiv pentru a se prezenta în fața unui panel de experți și investitori, precum și pentru a participa la sesiunile de matchmaking cu investitorii invitați.
Cele mai bune 5 companii vor primi, din partea EIT Digital Accelerator, un an de sprijin personalizat pentru creștere internațională, în valoare de 50.000 EUR, pentru a-și extinde afacerea.
Data limită pentru trimiterea aplicațiilor este 19 septembrie 2022.
AICI puteți afla mai multe detalii despre pachetul câștigător și aplica pentru competiție.
26 iulie 2022I EIT Manufacturing Virtual Infineon Hackathon – Sensing the world with radar
Infineon Technologies Austria și EIT Manufacturing organizează al doilea hackathon exclusiv digital dedicat studenților, tinerilor antreprenori și dezvoltatori în domeniul tehnologiei radar, în perioada 14 – 16 septembrie 2022.
Virtual Infeon Hackathon este accesibil pentru cei interesați să participe din orice punct al Europei. Cei mai buni vor fi premiați cu o excursie la una dintre prestigioasele școli de vară sau de iarnă organizate la sediul Infeon din Villach, Austria. Puteți aplica AICI pentru a participa la eveniment, până cel mai târziu pe data de 05 august 2022.
12 iulie 2022I PNRR -Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământ dual
Ministerul Educației a lansat joi, 7 iulie 2022, în consultare publică, Ghidul Solicitantului „Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământ dual” în vederea deschiderii și susținerii unor rute profesionale complete pentru învățământul tehnic prin extinderea rutei duale la nivel universitar.
Acest apel de proiecte reprezintă operaționalizarea Reformei 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior.
Scopul programului-pilot constă în dezvoltarea unei educații duale centrate pe nevoile elevilor și studenților în strânsă legatură cu nevoile pieței muncii. Vor fi asigurate, în corelație cu piața muncii, diversificarea calificărilor, precum și creșterea numărului de absolvenți prin oferirea unui parcurs educațional complet pentru elevii înscriși în învățământul dual de nivel liceal, astfel încât aceștia să poată urma programele de învățământ universitar.
Acestui apel îi sunt alocate 338 de milioane de euro pentru a finanța cel puțin 10 consorții regionale integrate pentru învățământ dual.
Fiecare consorțiu va primi finanțare pentru a construi și operaționaliza campusuri integrate pentru învățământ dual care să asigure atât infrastructura necesară unei pregătiri profesionale eficiente și relevante pentru nevoile pieței muncii, cât și infrastructura socială necesară pentru creșterea atractivității învățământului profesional (spații de cazare, masă, activități sportive și alte activități recreative). Infrastructura acestor campusuri va îngloba o componentă de digitalizare.
Propunerile și observațiile pot fi transmise pe adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro până la data de 8 august 2022.
Ghidul Solicitantului și Metodologia-cadru de funcționare a consorțiilor pot fi accesate AICI.
04 iulie 2022I ORIZONT EUROPE – EIC PATHFINER CHALLENGE
EIC PATHFINDER se adresează echipelor de cercetare multidisciplinară, care vor putea solicita până la 3 sau 4 milioane de Euro pentru proiecte inovative vizionare, în domeniul tehnologiilor radical noi. EIC PATHFINDER se adresează colaborărilor interdisciplinare care stau la baza descoperirilor tehnologice.
În lista de mai jos, veți regăsi informații cu privire la apelurile EIC PATHFINDER CHALLENGE, cu data de deschidere 16 iunie 2022 și data limită de depunere 19 octombrie 2022.
EIC Pathfinder Challenge: Mid to long term and systems integrated energy storage
HORIZON-EIC-2022-PATHFINDERCHALLENGES-01-02
Acest apel finanțează propuneri de proiecte care au în vedere materii prime necritice (non-CRM), sisteme integrate, ciclul de viață al produsului și circularitatea proceselor, pentru a dezvolta o soluție tehnologică inovatoare de stocare a energiei, în stadiul de proof of concept (PoC) sau validată în laborator, pentru aplicații centralizate sau descentralizate, cu aplicabilitate centralizată sau descentralizată pe scară medie sau pe scară largă.
EIC Pathfinder Challenge: Carbon dioxide and Nitrogen management and valorisation
HORIZON-EIC-2022-PATHFINDERCHALLENGES-01-01
Propunerile de proiecte susținute financiar prin acest apel trebuie să dezvolte o soluție tehnologică, în stadiul de proof of concept sau validare în laborator, pentru gestionarea și valorificarea dioxidului de carbon (CO2) și a azotului (N), sau a amândurora concomitent, în mărfuri, substanțe chimice, combustibili sau vectori energetici cu valoare adăugată netă zero. Soluția tehnologică va viza materii prime necritice (non-CRM), sisteme integrate, ciclul de viață al produsului și circularitatea proceselor, și va urmări obținerea valorii adăugate prin optimizarea balanțelor energetice de intrare/ieșire, precum și a emisiilor de carbon negative sau zero net, promovând modele de afaceri durabile.
HORIZON-EIC-2022-PATHFINDERCHALLENGES-01-06
Scopul acestui apel este dezvoltarea unor abordări inovatoare pentru codificarea, manipularea sau stocarea informațiilor în obiecte cuantice sau pentru exploatarea fenomenelor cuantice în procesarea, comunicarea și detectarea informațiilor într-un mod care să difere de principalele modele promovate în prezent în cercetarea cuantică. Propunerile de proiecte trebuie să identifice în mod clar limitele modelelor actuale de procesare a informațiilor cuantice pe care încearcă să le îmbunătățească și să propună metrici relevante, pentru a urmări progresul și a demonstra succesul, sau să dezvolte un model superior în raport cu cele convenționale în procesarea informațiilor cuantice.
28 iunie 2022 ORIZONT EUROPA – HOP ON FACILITY
Noul apel Orizont Europa HOP ON FACILITY are ca termen limită pentru depunerea propunerilor de proiecte data de 10 noiembrie 2022.
HOP ON FACILITY permite integrarea unui participant dintr-o țară aparținând grupului WIDENING (Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și toate țările asociate cu caracteristici echivalente în ceea ce privește performanța în C&I), în consorțiul unui proiect aprobat pentru finanțare în cadrul programelor de lucru ale Orizont Europa – Pilonului 2 – Provocări globale & Competitivitate Industrială Europeană și EIC Pathfinder, care nu are în structură un astfel de partener.
Principalele criterii de selecție ale noului partner sunt excelența și valoarea adăugată pe care acesta o adaugă prin îndeplinerea unei sarcini suplimentare relevante în proiect. Toți partenerii din consorțiu trebuie să fie de acord cu privire la aderarea noului partener, în timp ce relevanța și complementaritatea acestuia pentru atingerea obiectivelor proiectului trebuie demonstrate.
Detalii despre cerințele apelului și potențiali parteneri AICI.
22 iunie 2022 I Zilele Europene ale Cercetării și Inovării 2022
Direcția Generală pentru Cercetare și Inovare a Comisiei Europene a deschis înscrierile pentru cea de-a 4-a ediție a Zilelor Europene ale Cercetării și Inovării, eveniment virtual care va avea loc pe 28 și 29 septembrie 2022.
Evenimentul va reuni factori de decizie politică, cercetători, antreprenori și cetățeni pentru a dezbate și a modela viitorul cercetării și inovării în Europa și soluțiile pe care acestea le pot oferi pentru a răspunde priorităților Comisiei Europene. Tematica evenimentului include noua Agendă europeană de inovare, Anul european al tineretului, bogăția creativității culturale europene, Misiunile UE și multe alte subiecte de interes.
Pentru a consulta agenda evenimentului și a vă înregistra pentru participare, accesați pagina de web a evenimentului AICI.
08 iunie 2022 I Eveniment de informare on-line organizat de CS ACCESS2020
Centrul Suport pentru elaborarea și implementarea proiectelor de cercetare dezvoltare cu finanțare internațională în domeniul tehnologiilor noi și emergente ACCESS2020 vă invită să participați la evenimentul on-line cu titlu ”Oportunități de finanțare și parteneriat la nivel european: ERRIN – Rețeaua de cercetare și inovare a regiunilor europene ”, care va avea loc joi, 16.06.2022, între orele 14.00 – 15.30.
Prezentarea oferită de domnul Bogdan-Alexandru Chelariu – Consultant Parteneriate Comisia Europeană în cadrul Centrului Suport ACCCESS2020 și Vicepreședinte ERRIN includerecomandările ERRIN privind programele de lucru Orizont Europa pentru 2023-2024 de interes pentru cercetarea și inovarea din Regiunea de Nord-Est. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri. Agenda evenimentului, care conține și link-ul de participare, poate fi accesată AICI.
23 mai 2022I ADR Nord-Est: Lansare Platforma brokeraj CDI TeRRItoria
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est vă invită să luați parte joi, 26 mai 2022, între orele 13.00 – 14.00, la lansarea platformei online TERRITORIA, destinatăbrokerajului de servicii de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) în domeniile de specializare inteligentă a regiunii.
Realizată de ADR Nord-Est în cadrul proiectului H2020 TeRRItoria – Cercetare și inovare responsabilă la nivel teritorial prin implicarea actorilor locali din Cercetare & Inovare, platforma oferă un spațiu virtual de întâlnire între cei care sunt în căutarea unor soluții inovative și cei care pot veni în întâmpinarea acestei nevoi. Accesul la serviciile platformei este gratuit, fiind vizate exclusiv colaborările care au la bază schimburile și tranzacțiile de servicii CDI între persoane juridice, realizate în baza unor cereri și oferte concrete și asumate de către utilizatori.
Cu același prilej, vor fi puse în discuție și criteriileîn baza cărora furnizorii de serviciiCDI din Regiunea Nord-Est vor putea fi incluși în Harta interactivă a furnizorilor de servicii CDI asociată platformei TERRITORIA.
Întâlnirea are loc în cadrul proiectului Interreg Europe TraCS3 – Promovarea colaborării și sprijinului interregional în domeniul infrastructurii de inovare din domenii prioritare RIS3, în care ADR Nord-Est este partener. Pentru a participa la acest eveniment, vă invităm să vă înregistrați online AICI, urmând a primi în scurt timp datele de conexiune la platforma Zoom.
17 mai 2022I NCP @ UEFISCDI: Orizont Europa – Hop-On Facility
Unitatea NCP@UEFISCDI organizează joi, 9 iunie 2022, începând cu ora 11.00, o scurtă sesiune online de informare dedicată apelului “Hop On Facility”, în cadrul căreia vor fi abordate succint următoarele subiecte: * Poziționarea acestui instrument în cadrul ERA
* Particularități ale acestui instrument de finanțare
* Proiecte eligibile pentru apelul “Hop On Facility” cu termen de depunere 10 noiembrie 2022
“Hop On Facility” este un instrument al programului Orizont Europa care permite accesul organizațiilor din țări Widening, inclusiv din România, în proiecte de cercetare-inovare deja finanțate. Principalele criterii de selecție sunt excelența și valoarea adăugată pe care noul partener din țara Widening le poate aduce proiectului existent. Vă puteți înregistra pentru a participa la eveniment AICI.
În pregătirea evenimentului, organizatorii vă invită să le adresați întrebări prin completarea online a unui chestionar, pe care îl puteți accesa AICI.
03 mai 2022I TEKTiTE 2022: Digital Innovation – Expoziție on-line de transfer tehnologie către industrie
În perioada 24-25 mai 2022 se va desfașura on-line expoziția Digital Innovation 2022 (TEKTiTE), care intenționează facilitarea transferului de soluții tehnologice din cercetare către industrie.
Domeniile de interes sunt:
- Smart City/Factory/Hom
- Eco-Friendly Technology
- Future Mobility
- Healthcare.
Organizat în cadrul Programului Enterprise Europe Network, evenimentul are ca scop stabilirea de noi contacte de afaceri, identificarea de noi contractori, schimbul de informații și experiență cu privire la cele mai recente tendințe de pe piață. Prin crearea unui Profil se poate prezenta o oferta de colaborare si intra in contact cu alti posibili parteneri. Termenul limită de înregistrare este 23 mai 2022.
Pentru Informatii suplimentare accesaţi link-ul și pentru înregistrare accesați pagina de web a TEKTite 2022.
29 aprilie 2022 I Apeluri la proiecte deschise în cadrul Programului Interreg Europe 2021-2027
Programul Interreg Europe 2021-2027 susține proiectele de cooperare interregională, schimbul de bune practici și învățare de politici în rândul regiunilor europene din 29 de țări – EU27, Norvegia si Elvetia, și ajută autoritățile publice să învețe de la instituții omoloage din alte țări, prin finanțarea de activități precum: vizite de lucru, seminarii tematice /workshop-uri, colaborări peer-reviews, schimburi de personal, acțiuni pilot.
Subiectele acoperite de Interreg Europe 2021-2027 sunt:
- O Europă mai inteligentă (creșterea capacității de cercetare și inovare, digitalizare, competitivitatea IMM-urilor, S3, industrie și antreprenoriat, conectivitate digitală);
- O Europă mai verde (creșterea eficienței energetice, resurse regenerabile, prevenirea schimbărilor climatice, managementul apei, natură și biodiversitate);
- O Europă mai conectată (o rețea de transport trans-europeană sustenabilă, mobilitate sustenabilă);
- O Europă mai incluzivă social (educație, incluziune socială, sanătate, cultură și turism sustenabil);
- O Europă mai aproape de cetățenii săi (dezvoltare urbană integrate, dezvoltare non-urbană integrată);
- O mai bună guvernanță regională (guvernanță și politici);
Primul apel de proiecte s-a deschis pe 5 aprilie 2022, cu termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte pe 31 mai 2022.Pentru mai multe detalii, accesați pagina de web a programului AICI.
15 aprilie 2022I MCID a publicat în consultare ghidurile pentru finanțarea cercetării românești de excelență
Pe 31 martie a.c, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat în consultare timp de 30 de zile:
- Ghidul solicitantului pentru investiția I8 din PNRR, „Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare”, investiție având ca principal scop atragerea resursei umane înalt specializate din afara României în vederea recuperării decalajelor pe care țara noastră le înregistrează față de media UE și față de țările din regiune, iar ca principal obiectiv, atragerea resurselor umane de excelență pentru dezvoltarea cercetării științifice fundamentale din România și promovarea cercetării fundamentale în scopul încurajării formării resursei umane competente pentru a echilibra investiția în infrastructuri de cercetare și pentru a crește capacitatea instituțională de absorbție a fondurilor europene, respectiv stimularea parteneriatelor internaționale instituționale, adoptarea Cartei Europene a cercetătorilor și a Codului de conduită pentru recrutarea cercetătorilor de către entitățile care efectuează activități de cercetare – dezvoltare și inovare, componente ale sistemului național de cercetare, dezvoltare și inovare, încurajând formarea cercetătorilor într-un mediu de înaltă calitate științifică
- Ghidul solicitantului pentru investiția I9 din PNRR, „Sprijin pentru posesorii de certificate de excelență primite la competiția pentru burse individuale Marie Skłodowska-Curie”, investiție care are ca scop principal identificarea unei resurse de finanțare alternative atât pentru proiectele care au obținut certificate de excelență în apelurile lansate în cadrul Programului Orizont 2020, cât și pentru proiectele care au obținut certificate de excelență în cadrul apelurilor lansate în Programul Orizont Europa. Principalele obiective ale acestei investiții privesc susținerea financiară a cercetătorilor posesori de certificate de excelență la Acțiunile Marie Skłodowska – Curie din Programul Orizont 2020 și Orizont Europa și a organizațiilor de cercetare sau întreprinderi cu activitate principală de CDI menționată în statut ce își desfășoară activitatea pe teritoriul României, încurajarea mobilității cercetătorilor și sprijinirea acestora în dezvoltarea carierei lor, precum și sporirea atractivității sistemului național de CDI.
Ghidurile lansate în dezbatere publică (disponibile aici.) conțin informațiile specifice în vederea solicitării de finanțare, respectiv modalitatea de completare și de depunere a cererii de finanțare, criterii de eligibilitate, grila de evaluare, descrierea etapelor de verificare, evaluare și contractare a proiectelor.
În perioada de consultare de 30 zile calendaristice de la data publicării, părțile interesate pot transmite observații și propuneri pe adresa de e-mail consultare@research.gov.ro.
14 aprilie 2022 I NI4OS-Europe Pan-European Open Call
În cadrul proiectului National Initiatives for Open Science in Europe – NI4OS-Europe a fost lansat, pe 11 aprilie 2022, apelul deschis de poiecte NI4OS-Europe Pan-European, care oferă cercetătorilor din țările membre și asociate ale Uniunii Europene posibilitatea de a accesa o gamă largă de servicii generice și tematice, precum și depozite digitale care au beneficiat de sprijinul acestui proiect pentru a fi integrate în EOSC.
NI4OS-Europe este un actor cheie care contribuie cu catalogul său de resurse la dezvoltarea EOSC, permițând astfel cercetătorilor să acceseze, să stocheze, să gestioneze, să analizeze, să partajeze și să reutilizeze datele de cercetare.
NI4OS-Europe oferă resurse de calcul (HPC, Cloud), servicii de stocare și furnizare date, seturi de date, software, precum și servicii pentru aplicații specifice. Lista serviciilor și resurselor poate fi consultată în Catalogul NI4OS-Europe.
Detalii privind implementarea apelului NI4OS-Europe Pan-European Open Call, a procesului și obiectivelor acestuia, precum și a serviciilor de integrare în EOSC oferite, pot fi găsite în raportul Open Call Specification.
Termenul limită pentru depunerea propunerilor este miercuri, 11 mai 2022, ora 18:00 (CET).
Pentru mai multe detalii, accesați pagina de web a apelului AICI.
07 aprilie 2022 I FONDUL PENTRU INOVARE – Proiecte de mici dimensiuni
În data de 31 martie 2022 a fost lansat cel de-al doilea apel de proiecte al Fondului pentru inovare – Proiecte de mici dimensiuni, cu un buget de 100 milioare Euro. Aplicațiile pot fi depuse până la 31 august 2022.
Unul dintre cele mai mari programe de finanțare la nivel mondial dedicat demonstrării tehnologiilor inovatoare ce promovează emisii scăzute de dioxid de carbon, Fondul pentru inovare acordă granturi pentru proiecte care vizează o primă comercializare a tehnologiilor inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon, cu scopul de a introduce pe piață soluții industriale pentru decarbonizarea Europei și sprijinirea tranziției acesteia către neutralitatea climatică.Domeniile de intervenție sunt:
Bugetul disponibil pentru acest apel de proiecte este de 100.000.000 EUR pentru granturi și de 2.000.000 EUR pentru sprijinul acordat asistenței pentru dezvoltarea proiectelor (PDA).
Proiectele care urmează să fie finanțate prin această cerere de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare vor contribui la tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și la obiectivul de a reduce emisiile cu cel puțin 55 % până în 2030, astfel cum sunt definite în Legislația europeană privind clima și în Pactul verde european.
Numai proiectele cu un cost de capital total cuprins între 2 500 000 EUR și 7 500 000 EUR vor fi eligibile în cadrul acestei cereri de propuneri. Pentru mai multe detalii, accesați pagina de web a apelului AICI.
28 martie 2022 I WEBMINAR ROHEALTH:De la idee la proiect în HORIZON Europe
Clusterul pentru Sănătate și Bioeconomie ROHEALTH organizează în data de 31 martie 2022, între orele 16.00 și 18.00 (EET), webminarul „De la idee la proiect în Horizon Europe”.
Webinarul va fi susținut de Doamna Flaviana Rotaru, președintele ROHEALTH, un experimentat consultant și Director General Frontier Management Consulting și președinte al MEDRo Rețeaua Română de Clustere în domeniul medical, care va oferi informații despre cum să dezvoltați o idee de proiect: să înțelegeți subiectul apelului, să dezvoltați o imagine de ansamblu a proiectului și o primă „idee de o pagină” a unei propuneri dar și cum să găsiți parteneri de proiect. Pentru participare, vă rugăm să vă înregistrați AICI.
După înregistrare, participanții vor primi pe email linkul de pe platforma ZOOM unde se va desfășura webinarul.
14 martie 2022 I Sesiunie de informare privind scrierea de propuneri de proiect în Orizont Europa
Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) organizează, în data de 24 martie, un eveniment dedicat aplicațiilor pentru proiectele de tip RIA și CSA, asociate Pilonului II din Orizont Europa (toate clusterele) și în partea Extinderea participării și consolidarea spațiului european de cercetare (ERA).
În cadrul sesiunii se vor aborda tematici precum:
- Formulare de proiect RIA, CSA în Orizont Europa – Ce e nou?
- Puncte noi în Part A (partea administrativă)?
- Cum putem completa Part B (partea tehnică) – Excelență, Impact, Implementare?
- Cum se evaluează o propunere de proiect ? Perspectiva unor experți evaluatori în Orizont Europa
- Experiențele în propuneri și proiecte RIA/CSA
Participarea la eveniment este liberă. Va puteți înregistra AICI.
01 martie 2022I Noi apeluri deschise în cadrul programului EUROPA DIGITALĂ
Comisia Europeană a deschis al doilea set de apeluri pentru propuneri de proiecte din Programul Europa Digitală, după modelul primului set lansat în noimbrie 2021.
Apelurile sunt dedicate întreprinderilor, organizațiilor și administrației publice din statele membre UE, țările AELS/SEE, precum și entităților din alte țări asociate Programului.
Comisia acordă un sprijin de peste 249 de milioane EUR pentru proiecte inovative în domenii ca: spații de date, infrastructură blockchain, cursuri de formare pentru competențe digitale avansate, soluții digitale pentru servicii guvernamentale mai bune, proiecte care pilotează utilizarea inteligenței artificiale (AI) pentru combaterea criminalității, și instalații de testare AI pentru producție, alimente, sănătate și comunități inteligente.
În plus, o investiție de 43 de milioane EUR în granturi va sprijini securitatea cibernetică în sectorul sănătății și desfășurarea unei rețele de centre pentru a ajuta statele membre să pună în aplicare legislația UE în materie de securitate cibernetică.
Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 17 mai 2022. Puteți găsi toate detaliile noile oportunități de finanțare din Programul Europa Digitală AICI.
28 februarie 2022 I Cursuri online organizate de EURADA: Îmbunătățiți-vă competențele pentru o piață a muncii în permanentă schimbare
Asociația Europeană a Agențiilor de Dezvoltare (EURADA) organizează, în cadrul proiectului Erasmus+ OBEC, un curs online gratuit care vizează dobândirea de noi abilități și competențe pentru angajare pe o piață a muncii în permanentă schimbare.
Cursul “Upgrade your skills for a changing labour market: sustainable entrepreneurship and business planning” cuprinde două sesiuni:
- PLAN DE AFACERI: 8 – 10 martie 2022, între orele 9.00 – 13.00 CET
- LUCRUL ÎN ECONOMIA CIRCULARĂ: 15 -17 martie 2022, între orele 9.00 – 13.00 CET
Participanții se pot înscrie la una sau la ambele sesiuni. După finalizarea cu succes a cursului, participanții vor primi o acreditare educațională. Găsiți detalii despre program și vă puteți înregistra pentru participare AICI.
16 februarie 2022I Noi apeluri ORIZONT EUROPA – CONSILIUL EUROPEAN PENTRU INOVARE
Programul de lucru Horizon Europe EIC 2022, publicat la începutul lunii februarie, acoperă următoarele trei scheme de finanțare:EIC Pathfinder – dedicat echipelor de cercetare multidisciplinare pentru a întreprinde cercetări vizionare cu potențialul de a duce la noi descoperiri tehnologice.
Detalii AICI.
EIC Transition – acordă finanțare pentru transformarea rezultatelor cercetării în oportunități de inovare.
Detalii AICI.
EIC Accelerator – dedicat start-up-urilor și IMM-urilor, pentru a dezvolta și extinde inovații de mare impact, cu potențialul de a crea noi piețe sau de a le perturba pe cele existente.
Detalii AICI.
15 februarie 2022 I Apeluri ORIZONT EUROPA – Infrastructuri de cercetare
Agenția Executivă pentru Cercetare Europeană a publicat pe 19 ianuarie 2022 apelul care pune la dispoziție până la 162 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de infrastructură de cercetare în 3 destinații și 7 subiecte:
- 30 milioane de euro pentru activarea unui ecosistem EOSC (INFRAEOSC)
Deschidere: 19.01.2022, Termen: 20.04.2022 la 17:00:00 (CET). Link apel
- 110 milioane de euro pentru următoarea generație de instrumente științifice, instrumente și metode și soluții digitale avansate (INFRATECH)
Deschidere: 19.01.2022, Termen: 20.04.2022 la 17:00:00 (CET). Link apel
- 21,8 milioane de euro pentru dezvoltarea, consolidarea și optimizarea peisajului infrastructurilor de cercetare europene, menținerea lideshipului la nivel global (INFRADEV)
Deschidere: 19.01.2022, Termen: 20.04.2022 la 17:00:00 (CET). Link apel
Potențialii solicitanți sunt invitați să urmărească înregistrările European Research and Innovation Days 2021
Aplicațiile vor fi evaluate de experți independenți selectați de Agenția Executivă pentru Cercetare Europeană, în numele Comisiei Europene. Rezultatele evaluării vor fi disponibile în al treilea trimestru al anului 2022. Detalii
2 februarie 2022I SESIUNE ONLINE DEDICATĂ ACȚIUNILOR MARIE SKLODOWSKA-CURIE (MSCA)
Unitatea de Puncte Naționale de Contact (NCP) din cadrul UEFISCDI vă invită la primul eveniment pe care îl organizează în vederea prezentării de informații și propuneri de acțiuni Marie Sklodowska-Curie (MSCA) pentru participarea la competițiile deschise și viitoare, în anul 2022.
În acest an, se vor deschide 4 apeluri MSCA pentru instrumentele Doctoral Networks, Postdoctoral Fellowships, Staff Exchange și COFUND, iar NCP@UEFISCDI va organiza sesiuni de prezentare și discuții pentru aceste instrumente.
Evenimentul din data de 17 februarie 2022 (10.00-11.00) va aborda următoarele subiecte:
● Instrumente MSCA care se vor deschide în 2022 și condiții de participare
● Experiențe în proiecte deja finanțate
● Instrumentele MSCA cele mai accesate de România în programul Orizont 2020Înregistrarea la eveniment se poate face la adresa: https://ncp.uefiscdi.ro/e/msca-sesiune-online-de-prezentari-si-discutii
24 ianuarie 2022 I ROHEALTH INFO:Info Day „Economie verde și sigură în cadrul programelor CDI internaționale
Centrul SupportTM organizează în data de 26 ianuarie 2022, începând cu ora 11, o sesiune de informare online, în cadrul căreia vor fi abordate apeluri din cadrul Cluster 5 „Climă, Energie și Mobilitate” cu focus pe tranziția Digital&Green din cadrul Orizont Europa.
Evenimentul va avea o durată de 3 ore și va aborda următoarele subiecte:
- Cluster 5 Orizont Europa: Climă, energie și mobilitate. Politici, strategii și modalități de aplicare
- Rolul Planului European de Acțiune privind Economia Circulară în adresarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Cum pot contribui Universitățile la dezvoltarea durabilă a ecosistemelor?
- Climate-KIC: Finanțarea schimbărilor sistemice pentru o economie cu zero emisii de carbon.
Înscrierile sunt deschise până marți, 25 ianuarie, ora 16:00. Persoanele înscrise vor primi pe e-mail datele de logare la eveniment. Rezervați-vă locul acum, completând *formularul de înscriere* AICI.
14 ianuarie 2022 I Eveniment virtual: ORIZONT EUROPA – Cluster 5 – Apeluri 2022
Pe 4 februarie 2022 va avea loc un nou eveniment virtual de brokeraj sub egida Horizon Europe – Cluster 5.
Evenimentul este organizat de Rețeaua Punctelor Naționale de Contact Orizont Europa – Bridge2HE și își propune sa intermedieze apelurile Orizont din 2022 din Clusterul 5: Clima, energie si mobilitate:
- Științe climatice și răspunsuri la provocările actuale în domeniul climei
- Soluții intersectoriale pentru tranziția climatică
- Aprovizionare cu energie durabilă, sigură și competitivă
- Utilizare eficientă, durabilă și incluzivă a energiei
- Soluții curate și competitive pentru toate modalitățile de transport
- Servicii de transport sigur, rezilient și inteligent pentru pasageri și mărfuri.
Obiectivul evenimentului este de a aduna toate părțile interesate relevante care intenționează sa aplice pentru finanțare, sprijinind dezvoltarea consorțiilor și a ideilor de proiecte. Participarea este liberă, dar înregistrarea pe site-ul evenimentului și activarea profilului sunt obligatorii.
Vă puteți înregistra pentru eveniment AICI.
13 decembrie 2021 I Sesiune de informare despre Inițiativa Universităților Europene
Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură organizează o sesiune de informare online dedicată apelului Universități Europene 2022. Sesiunea va avea loc pe 14 decembrie, între orele 10:00-12:30 CET.
Inițiativa Universităților Europene face parte din inițiativa „Parteneriate pentru excelență” oferită în cadrul noului program Erasmus+. Scopul său este de a declanșa și aprofunda cooperarea instituțională între instituțiile de învățământ superior, făcând-o sistemică, structurală și durabilă. Mai mult, această inițiativă își propune să încurajeze apariția unor alianțe de jos în sus ale universităților din întreaga Europă, care vor permite studenților să combine studiile în mai multe țări.
Apelul de propuneri din 2022 este destinat să sprijine instituțiile de învățământ superior să-și materializeze viziunea ambițioasă pe termen lung și să devină universități europene cu drepturi depline. Acest obiectiv va fi atins printr-o abordare dublă. Informații detaliate despre apelul Universităților Europene 2022 sunt disponibile pe Portalul Oportunități de Finanțare și Licitații.
Scopul acestei sesiuni informative este de a oferi informații despre apelul de propuneri și de a oferi posibilitatea de a pune întrebări. Participanții vor avea șansa de a pune întrebări la adresa: EACEA-EUROPEAN-UNIVERSITIES@ec.europa.eu sau în direct prin intermediul instrumentului online Slido. Întrebările vor primi răspunsuri fie în timpul sesiunii, fie ulterior, în funcție de numărul de întrebări primite. Întrebările frecvente (FAQ) vor fi publicate în Portalul de finanțare și licitații.Aflați mai multe despre sesiune AICI.
și urmăriți stream-ul live AICI.
09 decembrie 2021 I Inițiativa EIT HEI – Dezvoltarea capacității de inovare pentru învățământul superior – APELUL 2
Pe data de 18 Noiembrie 2021 a fost lansat cel de-al 2-lea apel din cadrul Inițiativei EIT HEI – Dezvoltarea capacității de inovare pentru învățământul superior, cu termen limită de depunere a aplicatiilor 28 Februarie 2022.
Prin acest apel, Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (EIT) își propune să încurajeze instituțiile de învățământ superior (HEI) să conceapă activități care să le îmbunătățească capacitatea antreprenorială și de inovare, prin includerea în lanțurile valorice și ecosistemele de inovare din Europa.
Valoarea grant-ului: Vor fi finanțate până 40 de proiecte, cu o finanțare maximă a fiecăruia de 1,2 mil Euro million Rata de finanțare a cheltuielilor eligibile este de 100% (dar este încurajată co-finanțarea)Pentru informații detaliate accesați pagina de web a apelului.
26 noiembrie 2021 I Horizon Europe – Digital & Industry – Face2face Brokerage
În zilele de 2 și 3 decembrie, Bridge2HE, rețeaua punctelor naționale de contact Horizon Europe, organizează un eveniment de brokerage virtual în cadrul Clusterului 4 (Digitalizare, Industrie și Spațiu).
Participanții vor avea oportunitatea:
- Să obțină cele mai recente informații de la Comisia Europeană
- Să întâlnească mii de organizații interesate să participe la Horizon Europe & Digital Europe
- Să construiască parteneriate de calitate pentru participarea la apelurile Digital & Industry în cadrul TEF-urilor sectoriale AI din Horizon Europe și Digital Europe
- Să pună bazele unor potențiale consorții de proiecte pentru a răspunde acestor apeluri
- Să discute și dezvolte noi idei de proiecte la nivel internațional
- Să stabilească noi contacte transfrontaliere și să inițieze noi colaborări.
Pentru mai multe detalii și înregistrare, vă rugăm accesați pagina de web a evementului.
26 noiembrie 2021 I Erasmus+ Virtual Exchanges in Higher Education and Youth
Obiectivele specifice ale acestui apel sunt următoarele:
- Încurajarea dialogului intercultural cu țările terțe care nu sunt asociate programului și creșterea toleranței prin interacțiuni interpersonale prin intermediul tehnologiilor digitale, prietenoase pentru tineri;
- Promovarea diferitelor tipuri de schimburi virtuale ca o completare a mobilității fizice Erasmus+, permițând mai multor tineri să beneficieze de experiența interculturală și internațională;
- Îmbunătățirea gândirii critice și a alfabetizării media, în special în utilizarea internetului și a rețelelor sociale, pentru a contracara discriminarea, îndoctrinarea, polarizarea și radicalizarea violentă;
- Încurajarea dezvoltării competențelor digitale și a competențelor soft ale studenților și angajaților tineri, inclusiv practicarea limbilor străine și munca în echipă, în special pentru a îmbunătăți capacitatea de angajare;
- Promovarea spiritului cetățenesc și a valorilor comune de libertate, toleranță și nediscriminare prin educație;
- Consolidarea dimensiunii tineretului în relațiile UE cu țările terțe.
Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 22 februarie 2022Pentru informații detaliate accesați pagina de web a apelului.
17 noiembrie 2021 I Eveniment on-line: ZILELE INFORMATIVE ORIZONT EUROPA CLUSTER 4
Comisia Europeană organizează, în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2021, evenimentul virtual Zilele Informative Orizont Europa Cluster 4 (Digitalizare, Industrie și Spațiu), în cadrul căruia va fi prezentată tematica programului de lucru Orizont Europa Cluster 4 (Digitalizare, Industrie și Spațiu) 2022, precum și informații despre finanțarea în cadrul noului program. Pentru agendă, informații despre participare și alte detalii practice, accesați pagina de web a evenimentului.
29 octombrie 2021 I Eveniment online: Cum facem ca tranziția digitală să funcționeze atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat?
ADR NE organizează joi, 4 noiembrie, începînd cu ora 9.00 CET, evenimentul cu titlul “Cum facem ca tranziția digitală să funcționeze atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat?”.
Evenimentul este organizat în cadrul Săptămânii Europene a Regiunii și Orașelor și are ca invitați experți de top ai Comisiei Europene, precum și performeri din mediul academic, politic, de afaceri și digital din diferite sectoare și zone geografice, pentru a discuta despre cele mai importante provocări și oportunități ale tranziției digitale.
Vă puteți înregistra pentru participare AICI.
26 octombrie 2021 I Health Info Day (Cluster 1) & eveniment de brokeraj
Joi, 28 octombrie 2021, între orele 9.30 -17.00 CET, va avea loc evenimentul Health Info Day, care își propune să informeze participanții asupra subiectelor incluse în programul de lucru al Clusterului 1- Health pentru anul 2022. Acesta va fi urmat de un eveniment de brojeraj, organizat vineri, 29 octombrie 2021, între orele 10.00 – 17.30 CET, dedicat construirii de consorții pentru depunerea de proiecte în cadrul apelurilor Health 2022.
Participarea la evenimentul Health Info Day nu necesită înregistrare prealabilă, toate sesiunile fiind disponibile la adresa: https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/events/upcoming-events/horizon-europe-info-days/cluster-1_en
Evenimentul de brokeraj este organizat de punctele naționale de contact Horizon Europe, prin inițiativa BRIDGE2HE, oferind participanților oportunitatea de a pre-aranja întâlniri bilaterale on-line cu parteneri interesați de aceleași subiecte de cercetare, pentru apelurile Health 2022. Participarea la eveniment este gratuită, dar înregistrarea și activarea profilului dumneavoastră sunt obligatorii. Vă puteți înregistra pentru eveniment până pe data de 28 octombrie, accesând link-ul: https://cluster-health-horizon-europe-brokerage.b2match.io/
08 octombrie 2021 I Ghid de îndrumări practice „MySMIS pe înțelesul tuturor”
În luna septembrie 2021, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat Ghidul de îndrumări practice „MySMIS pe înțelesul tuturor”, un instrument care să vină în sprijinul utilizării eficiente a aplicației MYsMIS 2014 și, totodată, să prevină erori în operarea sistemului. Acesta are rolul de a oferi informații și îndrumări practice, astfel încât proiectele implementate să poată fi susținute din punct de vedere informatic, cu un efort minim.
Ghidul poate fi descărcat de pe website-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) la următoarea adresă: https://mfe.gov.ro/mipe-lanseaza-ghidul-de-indrumari-practice-mysmis-pe-intelesul-tuturor/ . Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Asistență Tehnică din cadrul Ministerului Fondurilor Europene (AM POAT) vine în sprijinul utilizatorilor aplicației cu o sinteză a acestui ghid, care poate fi accesată AICI.
3 septembrie 2021 I KIT DE FINANȚARE PENTRU INOVATORII SOCIALI ÎN STADIUL INCIPIENT
Publicat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, acest ghidpune la dispoziția inovatorilor sociali în stadiu incipient instrumente, informații și consiliere pentrua-și finanța ideile, proiectele sau organizațiile. În plus, ghidul oferă un rezumat al oportunităților de finanțare pe care consorțiul programului European Social Innovation Competition le-a identificat ca fiind relevante pentru inovatorii sociali în stadiu incipient.
Kitul de finanțare pentru inovatorii sociali în stadiul incipient poate fi accesat AICI.
29 septembrie 2021 I Zilele Mondiale ale Energiei Durabile, 2-4 martie 2022
În perioada 2 -4 martie 2022, vor avea loc Zilele Mondiale ale Energiei Durabile (World Sustainable Energy Days – WSED), eveniment anual de prestigiu dedicat tranziției energetice și neutralității climatice, găzduit în anul 2022 de orașul austriac Wels (land-ul Austria Superioară).
În doar 3 zile, participanții vor beneficia de:
- 6 conferințe internaționale, dintre care: Conferința europeană privind politica de eficiență energetică, Conferința europeană de pelete, Conferința privind eficiența energetică industrială și Conferința privind electro-mobilitatea inteligentă
- vizitarea unor proiecte energetice inovatoare
- o expoziție internațională dedicată eficienței construcțiilor și energiei regenerabile, cu peste 800 de expozanți
- noi oportunități de afaceri
- oprtunități valoroase de networking.
Sunteți invitați să vă împărtășiți munca, proiectele, rezultatele cercetării, realizările, ideile și perspectivele, cu comunitatea mondială a energiei durabile, accesând, până pe 12 octombrie 2021, una dintre următoarele opțiuni:
- Apelul pentru Lucrări științifice, https://www.wsed.at/call-for-papers/call-for-papers-info
- Apelul “Young Energy Researchers Conference”, https://www.wsed.at/young-energy-researchers
- Propuneți un vorbitor, https://www.wsed.at/call-for-papers/propose-a-speaker
Detalii despre agenda evenimentului și înscriere: https://www.wsed.at/ .
22 septembrie 2021 I Curs online: PORTALUL PENTRU FINANȚĂRI ȘI LICITAȚII ÎN PROGRAME UE
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est organizează pentru cei interesați de oportunitățile de finanțare ale Comisiei Europene și/sau de licitațiile publice un curs format din 5 module care conține atât informații teoretice, cât și exerciții practice, despre portalul ˝Funding and tender opportunities˝ – platforma CE unde pot fi găsite informații despre oportunități de finanțare, potențiali parteneri pentru diverse proiecte, licitații ale Comisiei Europene.
MENȚIUNE: prezentarea unui modul durează aprox. 1,5 h și se va desfășura in zile diferite. Cursul va începe atunci când numărul minim de inscriși este 10.
Participarea la curs este gratuită.
Pentru mai multe informații și pentru înscrierea la curs, vă rugăm accesați link-ul:https://www.adrnordest.ro/curs-online-portalul-pentru-finantari-si-licitatii-in-programe-ue/
16 septembrie 2021 I WORKSHOP EUcalls: Valorificarea optimă a oportunităților UE de finanțare pentru cercetare și inovare
Joi, 30 septembrie 2021, între orele 11.00 și 13.00 CET, va avea loc primul atelier on-line oferit de EUcalls – platforma de ultimă generație creată pentru toți cei care sunt intersați de fondurile UE, https://eucalls.net/
Atelierul își propune să fie pentru participanți o călăuză pentru modul de navigare prin multitudinea oportunităților deschise de programele europene de finanțare a cercetării și inovării pentru perioada 2021-2027, astfel încât să obțină succesul.
Cei care vor participa la atelier vor avea ocazia să învețe de la experți cum să profite de finanțările UE pentru cercetare și inovare și cum îi pot ajuta apelurile UE să își atingă obiectivele.
Pentru a participa la eveniment, vă rugăm să vă înregistrați AICI.
Detalii despre eveniment și agenda acestuia sunt disponibile AICI.
14 septembrie 2021 I Apeluri deschise în cadrul programului European Innovation Ecosystems (EIE) – EIE CONNECT
Două apeluri EIE CONNECT, cu un buget total de 8 milioane EUR, sunt deschise până la 26 octombrie 2021:
- HORIZON-EIE-2021-CONNECT-01-01 (CSA):
- Acțiunile vor permite autorităților naționale, regionale și/sau locale din statele membre, țările asociate Horizon Europe și/sau regiunile UE responsabile de politicile și programele de inovare să pregătească programe comune multianuale de activități (planuri de acțiune) în cooperare cu organizatii private și cu actorii de cercetare și inovare.
Detalii despre apel pot fi găsite AICI.
- HORIZON-EIE-2021-CONNECT-01-02:
- Apelul vizează dezvoltarea capabilităților în achizițiile de inovație.
- Proiectele câștigătoare vor oferi instruire și îndrumare dedicate, schimb de bune practici și consolidarea capacităților necesare pentru a dezvolta potențialul de achiziții de inovație.
Detalii despre apel pot fi găsite AICI.
14 septembrie 2021 IApeluri deschise în cadrul programului European Innovation Ecosystems (EIE) – EIE SCALEUP
Trei apeluri EIE SCALEUP, cu un buget total de 13,75 milioane de Euro, sunt deschise până la 10 noiembrie 2021:
- HORIZON-EIE-2021-SCALEUP-01-01: Extinderea ecosistemelor de accelerare (CSA)
- Scopul acestui apel este stabilirea de noi legături și programe comune între entitățile de accelerare a afacerilor situate în ecosisteme de inovare mai puțin conectate și cele bine dezvoltate, poziționate în regiuni cu performanțe ridicate de inovare.
Detalii despre apel pot fi găsite AICI.
- HORIZON-EIE-2021-SCALEUP-01-02: Extinderea ecosistemelor de deep tech (RIA)
- Apelul este destinat să contribuie la generarea, extinderea și implementarea de tehnologii avansate, cu valoare de piață și socială, prin pilotarea modalităților de dezvoltare a ecosistemelor de inovare în jurul diverselor domenii tehnologice legate de infrastructurile paneuropene de cercetare și tehnologie, vizând acordarea de granturi pentru proiecte pilot în trei până la cinci domenii tehnologice diferite.
Detalii despre apel pot fi găsite AICI.
- HORIZON-EIE-2021-SCALEUP-01-03: Women TechEU (CSA)
- O nouă inițiativă a UE dedicată sprijinirii femeilor care conduc start-up-uri de tehnologie avansată, în primele etape formative ale companiilor lor.
Detalii despre apel pot fi găsite AICI.
13 septembrie 2021 I “PILOT LIVING LABS AT THE JRC” – APEL PENTRU EXPRESII DE INTERES
Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC) a deschis un apel pentru expresii de interes – “Pilot living labs at the JRC”, dedicat testării de soluții pentru mobilitatea viitorului și energie digitală, în două dintre centrele sale de cercetare pentru orașe inteligente, situate în Italia și Olanda.
Apelul își propune să contribuie atât la elaborarea politicilor UE în domeniile energiei și transporturilor, precum și la procesul de avansare către noi soluții inteligente în aceste domenii, în beneficiul industriei europene, al organizațiilor publice, inclusiv al entităților regionale și al cetățenilor în general.
JRC deschide astfel, două dintre campusurile sale de cercetare către terțe părți interesate pentru co-crearea unor „Living Labs” pentru orașe inteligente, în domeniile de aplicație selectate – transport și energie. Cele două campusuri – situate în Ispra – Italia și Petten – Olanda, simulează în mod eficient mediile urbane, având în vedere numărul mare de personal, clădiri, drumuri și utilități din cadrul celor două centre de cercetare, combinate cu expertiza științifică în mai multe discipline, facilități experimentale dedicate și rețele de comunicații de mare viteză.
Acest apel este deschis organizațiilor publice și private din statele membre ale UE și țările asociate Programului de cercetare UE Orizont 2020, dar este orientat în special spre întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv întreprinderile nou-înființate.
Apelul este deschis până la 31 decembrie 2021.Detalii despre apel, condițiile de participare, precum și formularul de aplicare pot fi găsite AICI.
3 septembrie 2021 I KIT DE FINANȚARE PENTRU INOVATORII SOCIALI ÎN STADIUL INCIPIENT
Publicat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, acest ghidpune la dispoziția inovatorilor sociali în stadiu incipient instrumente, informații și consiliere pentrua-și finanța ideile, proiectele sau organizațiile. În plus, ghidul oferă un rezumat al oportunităților de finanțare pe care consorțiul programului European Social Innovation Competition le-a identificat ca fiind relevante pentru inovatorii sociali în stadiu incipient.
Kitul de finanțare pentru inovatorii sociali în stadiul incipient poate fi accesat AICI.
01 septembrie 2021 I MSCA Postdoctoral Fellowships 2021
Cu 242 milioane EUR pentru 2021, apelul MSCA Actions Postdoctoral Fellowships va spori potențialul creativ și inovator al cercetătorilor cu experiență, oferindu-le training și mobilitate avansate.
Bursele postdoctorale MSCA își propun să încurajeze excelența prin formare și mobilitate și să ofere cercetătorilor noi competențe și competențe pentru a identifica soluții la provocările actuale și viitoare. Cercetătorii postdoctorali sunt încurajați să se adreseze societății în general pentru a face rezultatele cercetării vizibile pentru cetățeni.
Termen limită pentru depunere aplicații: 12 octombrie 2021Toate detaliile despre acest apel pot fi găsite AICI.
01 septembrie 2021I Noua platformă online MIPE – OPORTUNITĂȚI-UE.GOV.RO
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat, în data de 5 august, platforma online https://oportunitati-ue.gov.ro/ , un punct unic de acces care integrează informații privind fonduri din mai multe surse de finanțare.
Platforma oferă informații actualizate despre programele de finanțare europene și naționale, împreună cu oportunități de networking și partneriat, orientate către Beneficiarii de fonduri europene, în interesul direct al acestora și pentru a putea sprijini orice nevoie de finanțare. Totodată, platforma face legătura și cu portalul Funding & Tender Opportunities și va asigura existența unor baze de date cu informații despre proiecte depuse spre finanțare din programe comunitare, precum și cu informații despre potențialii parteneri din statele membre UE.
În fiecare zi de luni, vor fi organizate prin intermediul platformei evenimente de tip webinar denumite generic “Financing Info Monday”, organizate în parteneriat cu Puncte Naționale de Contact/Puncte Focale, Agențiile Naționale responsabile, Autorități de Management, Direcții din cadrul ministerelor de linie sau Agenții pentru Dezvoltare Regională, pentru a prezenta noutăți privind oportunitățile de finanțare.
Pentru a beneficia de toate facilitățile oferite de platforma MIPE – OPORTUNITĂȚI-UE.GOV.RO, accesați https://oportunitati-ue.gov.ro / și înscrieți-vă în Registrul de parteneri.
09 iulie 2021 I Oportunități de finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul Programului Energetic din România (Granturi SEE și Norvegiene), administrat de Innovation Norway România
În data de 02 iunie 2021, a fost lansat un nou apel de propuneri de proiecte de CD pentru domeniile energie regenerabilă, eficiență energetică și securitate energetică, în cadrul Programului Energetic din România (Granturi SEE și Norvegiene), administrat de Innovation Norway România.
Solicitanții eligibili: Orice entitate, privată sau publică, comercială sau necomercială și organizații neguvernamentale, înființată ca persoană juridică în România. Solicitantul trebuie să fi fost stabilit în România de cel puțin 3 ani față de data limită a apelului.
Partenerii eligibili: Orice entitate publică sau privată, comercială sau necomercială, stabilită ca persoană juridică în Norvegia, Islanda, Liechtenstein sau în România. Partenerul trebuie să fi fost stabilit în țările menționate de cel puțin 1 an față de data limită a apelului.
Activitățile eligibile: Se va oferi sprijin pentru proiectele care vor dezvolta și implementa activități care vizează creșterea capacității de cercetare și dezvoltare privind energia regenerabilă, eficiența energetică și securitatea energetică.
Valorile minime și maxime pentru fiecare proiect:
- Pentru cererile de propuneri de proiecte (apelul 5 (a) și apelul 5 (b)): Suma minimă a asistenței nerambursabile solicitate este de 200.000 EUR. Valoarea maximă a asistenței nerambursabile solicitate este
de 500.000 EUR. - Schema de subvenții mici – apel SGS 5: Suma minimă a asistențeinerambursabile solicitate este de 50.000 EUR. Suma maximă a asistenței nerambursabile solicitate este de 200.000 EUR.
Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 14 octombrie 2021, ora 14:00.
Informații detaliate pot fi accesate AICI.
Innovation Norway România este Operator de fonduri pentru Programul Energetic din România care are cinci domenii principale: Energie regenerabilă, Eficiență energetică, Cercetare și dezvoltare, Instruire și conștientizare și Electrificarea gospodăriilor.
Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 14 octombrie 2021, ora 14:00.
18 iunie 2021 I Eveniment on-line: Ora de informare privind apelurile din cadrul Orizont Europa – Extinderea participării și răspândirea excelenței
Pe data de 17.06.2021, Centrul Suport pentru elaborarea și implementarea proiectelor de cercetare dezvoltare cu finanțare internațională în domeniul tehnologiilor noi și emergente ACCESS2020 a organizat evenimentul cu titlul ”Ora de informare privind apelurile din cadrul Orizont Europa – Extinderea participării și răspândirea excelenței”, în cadrul căruia, doamna Iulia Mihail – Directorul Oficiului Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie pe lângă Uniunea Europeană – ROSTeu a oferit detalii de ultimă oră despre cele două componente ale programului de lucru Extinderea participării și consolidarea Spațiului European de Cercetare: Extinderea participării și răspândirea excelenței (WIDENING) și Reformarea și îmbunătățirea sistemului european de cercetare și dezvoltare (ERA). Le mulțumim tuturor celor care au participat la eveniment și vă invităm să accesați prezentarea doamnei Iulia Mihail.
11 iunie 2021 I HORIZON EUROPE INFO DAYS 2021
Vă reamintim că în perioada 28 iunie – 9 iulie 2021, va avea loc prima ediție a Zilelor Informative Orizont Europa, despre care puteți afla toate detaliile accesând pagina evenimentului.
Evenimentul de 10 zile va oferi tuturor celor interesați oportunitatea de a afla noutățile pe care le aduce noul program-cadru al UE de finanțare a cercetării și inovării (2021-2027) – Orizont Europa, precum și de a primi informațiidespre principalele sale instrumente și procese de finanțare.
Vă rugăm să rețineți că Zilele Informative Orizont Europa, care se desfășoară on-line, vor fi deschise pentru participare fără înregistrare prealabilă. Pe data de 9 iulie, va avea loc o sesiune specială dedicată acțiunilor Extinderea participării și răspândirea excelenței și Consolidarea Spațiului European de Cercetare (ERA). Pentru mai multe detalii despre programul acestei zile, vă rugăm să consultați link-ul.
07 iunie 2021 I Eveniment on-line: Cum se scrie o propunere de succes în noul program-cadru al UE pentru cercetare și inovare 2021-2027 ORIZONT EUROPA
Pe data de 03.06.2021, Centrul Suport pentru elaborarea și implementarea proiectelor de cercetare dezvoltare cu finanțare internațională în domeniul tehnologiilor noi și emergente ACCESS2020 a organizat evenimentul cu titlul “Cum se scrie o propunere de succes în noul program-cadru al UE pentru cercetare și inovare 2021-2027 – ORIZONT EUROPA”, dedicat prezentării noutăților pe care le aduce noul program-cadru European pentru cercetare și inovare 2021-2027 – Orizont Europa (ORIZONT), precum și a oportunităților pe care acesta le oferă cercetătorilor și inovatorilor din regiunea noastră.
Informările despre programul ORIZONT EUROPA au fost oferite de doamnele Iulia Mihail, Director Oficiul Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie pe lângă Uniunea Europeană (ROSTeu) și ca Cristina Anania, Director adjunct ROSTeu. Doamna Gabriela Macoveiu, Director Inovare ADR Nord-Est a vorbit despre inițiativele pe care ADR NE le lansează în sprijinul creșterii participării organizațiilor din Regiunea de Nord-Est la programele europene de finanțare a cercetării științifice și inovării.
Le mulțumim tuturor celor care au participat la eveniment.
Prezentările ”Orizont Europa – noul programul-cadru european pentru cercetare și inovare pe înțelesul tuturor” și “Orizont Europa: Modelul acordului de grant – aspecte financiare și juridice”. |
03 iunie 2021I Orizont Europa – Noi apeluri lansate în cadrul programului de lucru Consiliul European pentru Inovare (EIC)
Pe 01.06.2021, a fost deschis un nou apel în cadrul programului de lucru Consiliul European pentru Inovare (EIC):
- Enhancing synergies between the EIC and Startup (CSA)
ID: HORIZON-EIC-2021-STARTUPEU-01-01 Deadline: 22 Septembrie 2021 |
Scop: Conectarea ecosistemelor locale de start-up-uri digitale și high-tech și sprijinirea activităților de accelerare transfrontalieră pentru startup-uri, precum și integrarea acestora în programul EUROPA DIGITALĂ, programele non-EIC ale ORIZONT EUROPA și programele naționale dedicate start-up-rilor.
Participanți eligibili: Orice entitate juridică legal constuită din UE și țările associate. Toate informațiile despre cerințele acestui apel pot fi găsite accesând pagina apelului de pe Funding&Tenders Portal.
1 iunie 2021 IHORIZON EUROPE INFO DAYS 2021
Comisia Europeană a anunțat astăzi prima ediție a Zilelor Informative Orizont Europa, care va avea loc online în perioada 28 iunie – 9 iulie 2021.
Pe parcursul celor 10 zile, vor fi abordate 9 teme, fiecare cu un program de discuții exclusive și sesiuni practice dedicate diferitelor părți ale programului Orizont Europa, oferind celor interesați posibilitatea de a primi informații și de a pune întrebări despre noutățile, principalele instrumente de finanțare și procesele din cadrul acestuia.
https://www.horizon-europe-infodays2021.eu/Participarea la eveniment nu necesită înregistrarea prealabilă. Pentru mai multe informații despre calendarul Zilelor Informative Orizont Europa 2021 și alte detalii practice, vizitați pagina web al evenimentului
27 mai 2021 I 14:00 – 15.00 CEST
Horizon Europe Webinar: Quick guide to read between the lines of the calls, 14:00 -15.00 CEST
Webminarul este oferit de experții în proiecte europene EMDESK si Welcomeurope și are ca scop sa faciliteze participanților decodificarea corectă a cerințelor apelurilor și pregătirea unor propuneri de proiect de succes.
Puteți afla detalii despre eveniment și vă puteți înregistra pentru participare AICI.
19 mai 2021 I Orizont Europa – Noi apeluri lansate în cadrul Comitetului de program Consiliul European pentru Inovare (EIC)
Astăzi, 19.05.2021, au fost deschise două apeluri în cadrul Comitetului de program Consiliul European pentru Inovare (EIC):
- EIC Transition Open 2021 ID: HORIZON-EIC-2021-TRANSITIONOPEN-01
Deadline: | 22 Septembrie 2021 17:00:00 CET |
Obiective: Finanțarea activităților de inovare care au făcut dovada experimentală a principiului în laborator; susținerea atât a maturizării și validării unei tehnologii noi, cât și a dezvoltării unui model și a unui de afaceri pentru comercializarea viitoare a inovației.
Participanți eligibili: Orice entitate juridică legal constuită din UE și țările associate.
Toate informațiile despre cerințele acestui apel pot fi găsite accesând pagina apelului de pe Funding&Tenders Portal.
- EIC Transition Challenges 2021 ID: ORIZON-EIC-2021-TRANSITIONCHALLENGES-01
Deadline date: | 22 September 2021 17:00:00 Brussels time |
Obiective: Valorificarea rezultatelor remarcabile ale unui proiect în desfășurare sau finalizat recent în domeniul specific al provocării și promovarea inovațiilor revoluționare, cu o perspectivă clară de adoptare de către piață.
Acțiuni:
HORIZON-EIC-2021-TRANSITIONCHALLENGES-01-01: Tehnologie și dispozitive medicale: de la laborator la pacient
HORIZON-EIC-2021-TRANSITIONCHALLENGES-01-02: Tehnologii de colectare și stocare a energiei
Participanți eligibili: Orice entitate juridică legal constuită din UE și țările associate.
Toate informațiile despre cerințele apelului și termenele de depunere a proiectelor pot fi găsite accesând pagina apelului de pe Funding&Tenders Portal.
12 mai 2021 I PROGRAMUL DE CERCETARE ȘI FORMARE EURATOM 2021-2025
Astăzi, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Regulamentul de instituire a Programul de cercetare și formare EURATOM 2021-2025.
EURATOM 2021-2025 este un program de cercetare nucleară și formare, cu accent pe îmbunătățirea continuă a siguranței nucleare, securității și protecției împotriva radiațiilor. EURATOM 2021-2025 completează îndeplinirea obiectivelor programului Orizont Europa, atât în contextul tranziției energetice, precum și prin contribuția la punerea în aplicare a foii de parcurs europene în domeniul fuziunii nucleare.
Programul are un buget de 1 382 milioane EUR, dedicat cercetării și inovării în domenii precum tratamentul și diagnosticarea cancerului, fuziunea și securitatea nucleară, sprijinirii Planului european de combatere a cancerului și consolidării cunoștințelor și competențelor nucleare ale Europei. Pentru mai multe detalii despre EURATOM 2021-2025 și apelurile care urmează să fie lansate, vă rugăm să accesați pagina programului.
17 mai 2021 I SMP COSME 2021 – LANSARE APEL ENTERPRISE EUROPE NETWORK
Acest apel, cu depuneri multiple, lansat pe 11.05.2021, în cadrul Programului pentru piața unică (Single Market Programme, acronim SMP COSME), are ca scop configurarea și asigurarea funcționării optime a rețelei Enterprise Europe pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 30 iunie 2025, prin selectarea consorțiilor care vor constitui rețeaua.
Solicitanții eligibili – IMM-uri și întreprinderi mari din UE și țările asociate – sunt invitați să depună proiecte pentru:
• Definirea abordării strategice și a modului în care pot fi atinse obiectivele și cerințele apelului, luând în considerare provocările cu care se confruntă IMM-urile și punctele forte specifice ale mediului de afaceri din regiunile țintă.
• Propunerea unor activități specifice pentu operaționalizarea abordării strategice.
Toate informațiile despre cerințele apelului și termenele de depunere a proiectelor pot fi găsite accesând pagina apelului de pe Funding & Tenders Portal.
11 mai 2021 | OPORTUNITĂȚI DE CARIERĂ OFERITE DE PROGRAMUL ORIZONT EUROPA
Acțiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA) susțin cercetătorii în toate etapele carierei lor, indiferent de vârstă și naționalitate. Cercetătorii din toate disciplinele sunt eligibili pentru finanțare. MSCA sprijină, de asemenea, cooperarea dintre industrie și mediul academic și formarea inovatoare, pentru a crește capacitatea de angajare și dezvoltarea carierei.
În cadrul noului program ORIZONT EUROPA, urmează să se lanseze 5 acțiuni diferite Marie Skłodowska-Curie:
1) Retelele doctorale MSCA (Deschidere apel: 27 mai 2021; Termen limită: 16 noiembrie 2021)
2) Schimburile de personal MSCA (Deschidere apel: 7 octombrie 2021; Termen limită: 9 martie 2022)
3) Bursele postdoctorale MSCA (Deschidere apel: 27 mai 2021; Termen limită: 15 septembrie 2021)
4) MSCA COFUND (Deschidere apel 12 octombrie 2021; Termen limită 10 februarie 2022)
5) MSCA și cetățenii (Deschidere apel 17 iunie 2021; Termen limită 7 octombrie 2021).
Pentru informații despre noile apeluri MSCA accesați Funding and Tenders portal
27 mai 2021 | 10:00 – 12:30 CET
EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE-GENERAL FOR RESEARCH & INNOVATION Directorate B – Common Implementation Centre
WEBMINAR: ‘The Funding & Tenders Portal for beginners’.
Pe 27.05.2021, Centrul Comun de Implementare din cadrul Comisiei Europene va organiza o sesiune de informare on-line despre Portalul programelor și ofertelor de finanțare (the Funding & Tenders Portal) gestionate de către Comisie și alte organisme ale UE, sesiune care se adresează în primă instanță noilor utilizatori.
Evenimentul își propune să explice chestiuni specifice referitoare la utilizarea Portalului, cum ar fi: căutarea oportunităților de finanțare și a partenerilor, înregistrarea organizației, trimiterea de propuneri, gestionarea profilului utilizatorului, explorarea proiectelor finanțate și a statisticilor conexe și multe alte funcționalități ale acestuia.
Acest webminar ORIZONT EUROPA va avea loc numai pe YouTube, de la ora 10.00 CEST. Participarea nu necesită preînregistrare.
Link-ul transmisiei live, agenda evenimentului și informații suplimentare pot fi gasite AICI.
6 mai 2021 I LANSAREA CELUI DE-AL DOILEA APEL AL PROGRAMULUI DE VALORIFICARE A REZULTATELOR CERCETĂRII ÎN REGIUNEA NORD-EST
Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est a anunțat marți, 4 mai 2021, lansarea celui de-al doilea apel al Programului de Valorificare a Rezultatelor Cercetării (RVP 2.0).
Obiectivul programului constă în identificarea proiectelor de cercetare cu potențial ridicat de comercializare din regiunea Nord-Est și sprijinirea echipelor de proiect în procesul de consolidare a cunoștințelor și capacităților pentru a-și avansa propriul proiect către un nivel mai ridicat de pregătire tehnologică.
RVP se va implementa astfel:
- organizarea unor ateliere cu durată scurtă (1-2 zile) destinate cercetătorilor și personalului CTT, care au depus o expresie de interes, pentru a evalua provocările întâmpinate și nevoile acestora în procesul de comercializare a rezultatelor lor de cercetare și a identifica echipele de cercetare care vor beneficia de o asistență personalizată prin program,
- sesiuni de coaching individualizat oferite echipelor selectate în vederea valorificării unor oportunități specifice de comercializare.
Beneficiari eligibili pentru prezentul apel sunt echipele de cercetare din cadrul următoarelor universități:
- Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași,
- Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași,
- Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași,
- Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iași,
- Universitatea „Vasile Alecsandri”, Bacău,
- Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava.
Aplicațiile pot fi depuse în perioada 04.05.2021 – 04.06.2021 la adresa bgris3@adrnordest.ro.
Programul se va desfășura în limba engleză.
Pentru mai multe detalii, accesați următorul link. Sursa: ADR NE
05 mai 2021 I 11:00 – 11:25 CET
WEBMINAR SPECIAL: Ultimele actualizări ale programului ORIZONT EUROPA
Massimiliano Esposito, Director Adjunct al Departamentului Orizont – Planificare strategică și programare, din cadrul Centrului Comun de Politici al Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare a Comisei Europene, va face o prezentare de ansamblu a programului ORIZONT EUROPA și a celor mai recente actualizări ale acestuia, în cadrul căreia va aborda subiecte dedicate programelor de lucru ale ORIZONT EUROPA: misiunile, planificarea strategică, Consiliul European pentru Inovare (EIC ), planificarea primelor apeluri pentru propuneri de proiecte.
Prezentarea va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu durata de 20 de minute. Acest webminar este oferit de Platforma de management a proiectelor de cercetare și inovare EMDESK.
Puteți afla detalii despre eveniment și vă puteți înregistra pentru participare AICI.
27 aprilie 2021 I CONFERINȚA DIGITALĂ “DEEP TECH IS THE FUTURE”
În data de 27 aprilie, începând de la ora 9.00 CET, va avea loc conferința digitală Deep Tech is the Future, organizată de TECHNOPORT, o reputată organizație norvegiană care promovează și susține inovația tehnologică bazată pe cercetare și știință. Tema principală a conferinței va fi: Cum putem lucra împreună pentru a transforma mai multe tehnologii noi în start-up-uri și scale-up-uri de succes, accelerându-le astfel transferul către piață?
Puteți afla toate detaliile despre eveniment și vă puteți înregistra pentru participare AICI.
29 aprilie & 11 mai 2021 I WEBMINAR: Descoperă Clusterele ORIZONT EUROPA 2021 – 2022
Enspire Science, lider în consultanță și training în domeniul finanțărilor europe pentru cercetarea științifică, organizează, în zilele de 29 aprilie și 11 mai, o serie de sesiuni on-line, cu durata de până la o oră, dedicate clusterelor ORIZONT EUROPA.
Vă puteți înregistra pentru webminar AICI.
27 – 30 aprilie 2021
Săptămâna UE dedicată valorificării cunoștințelor în domeniul cercetării și inovării
Organizată sub deviza: “Să facem cercetarea și inovarea să lucreze pentru o Europă rezilientă și durabilă“, Săptămâna UE dedicată valorificării cunoștințelor în domeniul cercetării și inovării va conecta factori de decizie politică și reprezentați ai organizațiilor de cercetare și inovare din întreaga Europă într-un dialog și schimb de bune practici despre îmbunătățirea capacității și abilității de valorificare a rezultatelor cercetării științifice în beneficiul întregii societăți și susținerea dublei tranziții ecologice și digitale a Uniunii Europene.
Puteți afla detalii despre eveniment și vă puteți înregistra pentru participare AICI.
28-29 aprilie 2021 I CONFERINȚA EDUTECH EUROPE (Education Re-imagined)
În zilele de 28 și 29 aprilie, va avea loc Conferința EduTech Europe, eveniment virtual gratuit susținut de UNESCO, cea mai importantă conferință la nivel global în domeniul educației tehnologice.
Puteți afla detalii despre eveniment și vă puteți înregistra pentru participare AICI.
16 aprilie 2021 I 14:00-15:15 CET
Sesiune on-line de informare despre Inițiativa HEI: Consolidarea capacității de inovare pentru învățământul superior (Innovation Capacity Building for Higher Education)
Institul European pentru Inovare și Tehnologie (HEI) organizează o sesiune on-line de informare despre Inițiativa HEI – Innovation Capacity Building for Higher Education și apelul de proiecte deschis pe data de 23.03.2021,prin careinstituțiile de învățământ superior sunt invitate să depună programe de activități pentru îmbunătățirea capacității antreprenoriale și de inovare.
Vă puteți înregistra pentru eveniment AICI, până pe 14.04.2021, ora 15.00 CET.
21 aprilie 2021 | 10:00 – 12:30 CET
EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE-GENERAL FOR RESEARCH & INNOVATION Directorate B – Common Implementation Centre
WEBMINAR: A successful proposal for Horizon Europe: Scientific-technical excellence is key, but don’t forget the other aspects
Comisia Europeană organizează un nou webminar, în continuarea celui din 24 martie 2021 – How to prepare a successful proposal in Horizon Europe, pentru a oferi detalii suplimentare cu privire la pregătirea unei propuneri de proiect de succes pentru programul Horizon Europe.
Vă puteți înregistra pentru eveniment AICI.
01.04.2021 I EVENIMENT VIRTUAL DE BROKERAJ
ERRIN [Rețeaua de cercetare și inovare a regiunilor europene], Consiliul de cercetare al Norvegiei, rețelele europene norvegiene FINN-UE, Horizon Sustainable Oslo Region și Horizon Mid-Norway organizează în perioada 19-20 & 26- 27 mai 2021, un eveniment virtual de brokeraj, pentru a veni în sprijinul actorilor publici, comunităților de cercetare, întreprinderilor și ONG-urilor europene în găsirea partenerilor potriviți pentru depunerea de proiecte în cadrul viitoarelor apeluri ale clusterelor 5 (Climă, Energie și Mobilitate) și 6 (Hrană, Bioeconomie, Resurse naturale, Agricultură și Mediu) din programul Horizon Europe.
Mai multe informații și agenda finală vor fi diseminate până la finalul lunii aprilie.
Puteți afla detalii despre eveniment și înregistrarea pentru participare AICI.
13 aprilie 2021 I 14:00 – 15:00 CET
WEBMINAR: REGULILE FINANCIARE ALE HORIZON EUROPE COMPARATIV CU CELE DIN H2020
Gabriella Lovasz, directorul general al Europa Media va prezenta noile reglementări privind calcularea și raportarea cheltuielilor în proiectele finanțate prin programul HORIZON EUROPE.
Acest webminar este este oferit de EMDESK în cooperare cu Europa Media Trainings.
Puteți afla detalii despre eveniment și vă puteți înregistra pentru participare AICI.
30 martie 2021
Eveniment on-line: Transformare digitală, inovație și internaționalizare în Regiunea Nord-Est
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est organizează un eveniment online despre serviciile oferite de structurile suport existente în regiune, pentru companiile care vor să beneficieze de toate oportunitățile de digitalizare, inovare și internaționalizare.
De asemenea, veți putea afla care sunt perspectivele de finanțare pentru digitalizarea IMM-urilor din Programul Operațional Regional 2021-2027. Va fi un eveniment interactiv în care veți avea ocazia să adresați, în direct, întrebări despre subiectele prezentate.
Pentru accesul în camera virtuală, vă rugăm să folosiți link-ul de înscriere. După finalizarea înscrierii veți primi un email cu link-ul de acces.
Termenul pentru înscriere: 29.03.2021
AGENDĂ EVENIMENT
15:00 – 15:10
Cuvânt de deschidere și prezentare agendă
Lidia Bețoaea, Șef Birou One Stop Shop ADR Nord-Est
15:10 – 15:30
Perspective de finanțare pentru digitalizarea IMM-urilor prin Programul Operațional Regional Nord-Est 2021-2027
Gabriela Macoveiu, Director Direcție Comunicare, Inovare și Cooperare Externă ADR Nord-Est
15.30 – 15.50
Servicii de internaționalizare pentru IMM-uri și Audit pentru managementul inovării prin programe europene
Lidia Bețoaea, Șef Birou One Stop Shop, ADR Nord-Est (Punct Local de Contact al Rețelei EEN)
15.50 – 16.20
Digital Innovation Zone despre servicii de transformare digitală dedicate companiilor
Cristina Baghiu, Fondator Atelierul de Idei, membru fondator Digital Innovation Zone
Ghid practic pentru digitalizarea companiilor sau cum inițiezi procesul de transformare digitală
Delian Coroama, CEO WebMagnat, membru fondator Digital Innovation Zone
Servicii digitale de tip Test before invest pentru cresterea numarului de clienti intr-o companie
Georgiana Dragomir, CEO Grapefruit, membru fondator Digital Innovation Zone
Automatizarea proceselor interne pentru eficientizarea companiilor
Florin Cardasim, co-fondator CODECAMP, Strongbytes, membru fondator Digital Innovation Zone
Testare inainte de investiție în tehnologii AI/ ML (Artificial Intelligence/ Machine Learning) 16.20 – 16.30
Q&A
22 martie 2021
Oportunități de finanțare ORIZONT EUROPA: PREMIUL UE PENTRU FEMEI INOVATOARE
Apel deschis pentru depunerea de proiecte până la 30 iunie 2021, ora 17.00 CET
ID: HORIZON-EIC-2021-WomenInnovatorsPrize
Premiul este acordat celor mai talentate femei antreprenor din Uniunea Europeană și țările asociate ale programului ORIZONT EUROPA, care au fondat o companie de succes și au adus inovație pe piață.
Premiul este gestionat de Consiliul European pentru Inovare și de Agenția Executivă pentru IMM-uri, iar câștigătorii sunt aleși de un juriu expert independent.
Sunt acordate trei premii de câte 100.000 EUR. Un al patrulea premiu, în valoare de 50.000 EUR este acordat unei promițătoare „Rising Innovator”, cu vârsta de până la 30 de ani.
Toate detaliile despre acest apel de proiecte pot fi găsite AICI
18 martie 2021
Lansarea oficială a programului operațional CONSILIUL EUROPEAN PENTRU INOVARE
Comisia Europeană a lansat oficial, în cadrul unei ceremonii on-line, programul operațional Consiliul European pentru Inovare (EIC), din cadrul ORIZONT EUROPA.
Având la bază un program-pilot de succes al ORIZONT 2020 (SME Instrument), EIC este o noutate a programului cadru al UE pentru cercetare și inovare 2021 – 2027, ORIZONT EUROPA, fiind, în același timp, unic în lume: EIC combină susținerea cercetării în domeniul tehnologiilor emergente cu un program de accelerare și un fond de capital dedicat – Fondul Consiliului European pentru Inovare, în beneficiul start-up-urilor și IMM-urilor europene inovatoare.
Puteți afla mai multe detalii despre structura EIC și oportunitățile de finanțare ale programului AICI
Programul operational EIC pentru anul 2021 îl puteți consulta AICI
22 martie – 26 martie 2021
Săptămâna Summitului EuroHPC (EHPCSW) 2021 I Eveniment on-line
Săptămâna Summitului EuroHPC (EHPCSW) 2021 va reuni principalii actori europeni din sfera HPC, de la furnizorii de tehnologie și infrastructurile HPC, până la utilizatorii HPC din domeniile științei și ale industriei.
Toate detaliile despre eveniment pot fi găsite AICI
Vă puteți înregistra pentru eveniment AICI
23 martie 2021 | 9:00 – 12:30 CET
Eveniment online: Sesiune de informare despre programul operațional HORIZON EUROPE – MARIE SKŁODOWSKA-CURIE ACTIONS (MSCA)
Evenimentul este organizat de Comisia Europeană, cu scopul de a prezenta noul program operațional MSCA din cadrul Horizon Europe și a stimula organizațiile și cercetătorii să aplice pentru obținerea de finanțări.
Sesiunea de informare, care se va desfășura în limba engleză, este deschisă cercetătorilor, instituțiilor de învățământ superior, institutelor de cercetare, agențiilor de finanțare a cercetării, precum și oricăror alte organizații implicate în prezent în MSCA sau interesate de viitoarele apeluri de proiecte. Organizațiile din sectorul privat și alți actori socio-economici sunt, de asemenea, încurajați să folosească evenimentul pentru a se familiariza cu oportunitățile pe care MSCA le oferă pentru cooperarea intersectorială.
Toate detaliile despre eveniment pot fi găsite AICI
24 martie 2021 | 10:00 – 16:30 CET
WEBMINAR: How to prepare a successful proposal in Horizon Europe
Seminar on-line organizat de Comisia Europeană cu scopul de a informa potențialii solicitanți ai apelurilor Horizon Europe cu privire la modalitățile de a-și pregăti propunerile de proiecte. Agenda evenimentului include două puncte prioritare: „Depunere și evaluare” și „Model de Acord de grant”.
Evenimentul va loc numai pe YouTube, între orele 10:00 – 16:30 CET.
Toate detaliile despre eveniment pot fi găsite AICI
Vă puteți înregistra pentru eveniment AICI
24 martie 2021 | 10:00 – 11:30 CET
Eveniment online: Industria UE la intersecția dintre pandemia COVID-19, dezvoltare verde și transformare digitală
Un dialog deschis despre industria UE între experți de top ai Comisiei Europene și campioni ai industriei regionale din sectoare distincte, pregătiți să dezbată, deopotrivă, provocările și oportunitățile cu impact asupra industriei contemporane.
Invitați:
- Gabriela Macoveiu, Director Comunicare, Inovare și Cooperare Externă | ADR Nord-Est
- Jose Cotta, Șef Unitate Industrie 5.0 | DG R&I | Comisia Europeană
- Lorena Ioniță, Șef Adjunct Unitate Strategie Industrială și Lanțuri Valorice | DG GROW | CE
- Andreea Botez, Antreprenor și CEO @AndProd Bacău, România – Valeriu Iftime, Antreprenor și fondator al Elsaco Solution, România
Înregistrați-vă pentru eveniment
8 martie 2021
De Ziua internațională a femeii, Comisia Europeană a anunțat o nouă inițiativă de sprijinire a femeilor care conduc start-up-ri de înaltă tehnologie – „Women TechEU” – oferindu-le coaching și mentorat, precum și finanțare direcționată pentru a-și aduce afacerea la nivelul următor. „Women TechEU” este o schemă pilot finanțată prin programul de lucru Orizont Europa – Ecosisteme Europene de Inovare (EIE), ce urmează să fie lansată în cadrul Zilelor cercetării și inovării europene , eveniment online care va avea loc în perioada 23-24 iunie 2021.
Pentru mai multe informații apăsați AICI.
22 februarie 2021
A fost adoptat de către Comisia Europeană Programul de lucru pentru 2021 al Consiliului European de Cercetare (ERC), primul program de lucru din cadrul ORIZONT EUROPA.
Pentru mai multe informații apăsați AICI și AICI.
ORIZONT EUROPA este Programul cadru al UE pentru cercetare și inovare 2021 – 2027, unul dintre cele mai ample programe globale de susținere a cercetării și inovării, care vizează: consolidarea bazelor științifice și tehnologice ale UE și a Spațiului european de cercetare (SEC), stimularea capacității de inovare, a competitivității și a creării de locuri de muncă în Europa, abordarea priorităților cetățenilor și sprijinirea modelului și valorilor socio-economice europene.
Prezentarea generală a programului ORIZONT EUROPA este disponibilă AICI.